Boomsma & Verlinde

Elke vrijdag wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: de beheerste en milde ironie van Arie Boomsmsa versus de belangenverstrengeling van Albert Verlinde.

Arie BoomsmaBeeld anp

Top

Arie Boomsma, vriend van deze rubriek én vriend van de hele wereldbevolking, gaat een nieuw programma maken. Ondanks zijn drukke bestaan als sportschooleigenaar, poëziepatroon én prominent lid van de urban tribe heeft hij na de zomer tijd gevonden om met tot de islam bekeerde jongeren en hun kritische ouders een reis te maken. Die moeten daardoor, dat spreekt, nader tot elkaar komen een van de speerpunten in Boomsma's oeuvre.

Vanuit die verzoeningsgedachte wenste de presentator Twitter onlangs ook een 'fijn Suikerfeest'. 'Waardevol, zo'n tijd van vasten en bezinning', schreef hij. Zijn volgers bezonnen zich 0,1 nanoseconde en stuurden een digitale zoutzuuraanval terug. Want aardig zijn voor moslims, dat ligt nogal gevoelig op sociale media, ook in het gevolg van de taboedoorbrekende Boomsma.

Arie BoomsmaBeeld anp

'Sodemieter toch op', twitterde ene Mary, ''s Nachts vreten ze zich vol en overdag is er blijkbaar genoeg tijd voor vandalisme.' Hoe zou hij piepen als hij door homohaters geblinddoekt van een flatgebouw zou worden gegooid, wilden anderen weten van de heteroseksuele presentator. En natuurlijk, daar was ook al snel het voorspelbare 'schot tussen de ogen' dat hem zou moeten treffen.

De algemene stelregel is dat je bij sociale haat stil in een hoekje moet gaan zitten en wachten tot de donkere wolken overtrekken. Zo niet aan de hemel van Boomsma, waar het nou eenmaal altijd lente is. In een blog reageerde hij beheerst en uitvoerig, met milde ironie wees hij de schreeuwers op de onzorgvuldigheden in hun redeneringen. Vintage Arie, nooit te beroerd om de wereld een stukje mooier te maken.

Loes Reijmer

Flop

Dat Ferry Doedens een drugsprobleem heeft wist u natuurlijk niet, want u kijkt en leest geen showrubrieken. Wellicht wist u niet eens wie Ferry Doedens is, want u kijkt geen soaps en bezoekt geen musicals. Maar Ferry Doedens bestaat dus en hij was deze week groot nieuws.

RTL Boulevard was uiteraard als eerste: Ferry Doedens ontslagen door Endemol bij GTST. Hij kwam zijn productionele verplichtingen niet na. Dat rook natuurlijk naar verdovende of oppeppende middelen, en ja hoor, daar kwam Albert Verlinde alweer met de volgende scoop: Ferry Doedens heeft een drugsprobleem. Hij had het zelf aan Albert toegegeven via Whatsapp. Hij was zichzelf 'keihard tegengekomen' en dat maakte hem verdrietig.

Daar had Albert natuurlijk begrip voor. Nadat hij Ferry in twee bedrijven had ontmaskerd, werd het tijd voor de grande finale: de verzoening. Maar liefst 23 duizend likes leverde de steunpetitie voor Ferry op de Facebookpagina van Boulevard op. 'Massale steun voor Ferry', kopte de site.

Ferry DoedensBeeld anp

Ook kwam er een item waarin een drugsvoorlichter Ferry van advies voorzag: hij moest nu onderscheid maken tussen de mensen die zijn vrienden waren en de mensen met wie hij drugs gebruikte. Deze barmhartigheid kwam voort uit het feit dat we 'toch met z'n allen heel erg dol zijn op Ferry', aldus Albert.

Of had Albert ook andere motieven voor deze reiniging van de ziel? Nou, Ferry is ook doublure in de musical Grease. En ja, dat is een musical die Albert produceert. Maar daar gaat het niet om, hè. Ferry is gewoon enorm getalenteerd.

En Albert? Die is zo soepel en glad dat zijn belangen nog nooit zijn verstrengeld.

Haro Kraak

Albert VerlindeBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden