Boomkip bezorgt spelers geen inspiratie

Ook Suriname probeert zich te plaatsen voor het WK voetbal in 2010. De voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden tegen Guyana verloopt moeizaam....

Diederik Samwel

Marlon Felter loopt in blote bast over het onberispelijk bijgehouden gazon. Zijn benen zijn krommer dan die van Jan Wouters. Kerrie moet hij hebben. En misschien dat de materiaalman ook nog wat andere kruiden heeft. Even later staat de aanvoerder van Suriname in de keuken uitjes te fruiten en knoflook te snijden. Beetje ketjap en pepers erbij en dan hebben ze vanavond en ook morgen een overheerlijke traktatie. Leguaan, zelf gevangen.

Zo ingewikkeld is dat niet. Er lopen er genoeg op het terrein van het appartementencomplex. Met kamergenoot Garden is hij vanochtend in de schaduw gaan zitten, allebei een stok met strop in de aanslag. Zolang je je niet verroert steken die beesten vanzelf hun kop erin. Daarna hoef je die leguaan alleen maar uit zijn jas te helpen. Het vlees ligt direct onder de huid en veel bot zit er niet aan. Leguanenvlees smaakt naar kip, lekkerder nog, vandaar de naam boomkip of groene kip. Felter smakt met zijn lippen en zijn dunne snorretje begint te dansen.

Nu eerst lunchen. Dat gebeurt op een overdekt terras vanwaar de spelers tussen de bougainville en faya lobi een riant uitzicht hebben op de Caribische zee. De dreunende bassen van de gewilde strandtenten zijn goed te horen, maar wie ook maar één stap in die richting zet kan meteen het vliegtuig pakken. Verder zal het de jongens nergens aan ontbreken. De toernooiorganisatie heeft een Surinaamse dame opgespoord die de selectie vertrouwde maaltijden voorzet. Op wedstrijddagen bami en ’s avonds meestal rijst. Vanmid dag heri heri: een creools gerecht met cassave, banaan en zoute vis; bakkeljauw deze keer.

Zodra de bakjes leeg zijn neemt assistent-coach Imro Sleur het woord. Of de heren solidariteit willen betrachten waar het de telefoonrekening betreft. Iedereen weet hoe duur het is om naar huis te bellen vanuit Curaçao. Als de spelers niet zelf aangeven hoe laat en hoe lang ze hebben gebeld, worden de kosten op de kamerbewoners verhaald. Dan staat Jaliens op. De bondscoach verwacht dat iedereen zich mentaal voorbereid op de wedstrijd van morgen. Suriname heeft iets goed te maken na de 2-1 nederlaag tegen de Antillen. Nu moet de ploeg het opnieuw opnemen tegen de Braziliaanse districtsploeg EC Flamengo uit Teresina die ‘natio’ eerder deze week op 0-0 wist te houden. Jaliens wil deze partij ingaan met dezelfde intentie als de thuiswedstrijd volgende maand tegen Guyana: spelen om te winnen. Twee spitsen, een versterkt middenveld en domineren op de helft van de tegenstander. De spelers knikken plichtmatig. ‘A bun, iedereen naar zijn kamer, tafels opruimen: Sastro en Van Dijk!’

‘s Avonds is er een ontvangst in de ambtswoning van de Surinaamse consul. Nadat spelers en staf zich netjes hebben voorgesteld aan prominente leden van de Surinaamse gemeenschap krijgen ze nasi of moksalesi (gemengde rijst) voorgeschoteld. Soft drinks en sap in overvloed want alcohol is uiteraard uit den boze. Onbeperkt bijvullen kan uit een met ijs gevulde koelbox op de veranda. Wie iets dieper graaft, ontdekt ook blikjes bier. Een beetje wijde jeans en je kunt er met gemak twee in kwijt. Rechtsback Vernon Etnel legt zijn wijsvinger over zijn lippen en verontschuldigt zich. Na die schop van gisteren tegen de Antillen kan hij toch niet spelen morgen. Maar wie goed om zich heen kijkt, ontdekt ook bij fitte spelers verdacht gevulde broekzakken.

De volgende dag gaat Suriname 2-0 onderuit tegen Flamengo. De opbouw verloopt traag en slordig, de aansluiting tussen de linies laat te wensen over en de spelers maken een lusteloze indruk. Alsof ze met hun gedachten al bij de WK-wedstrijden tegen Guyana zijn. Jaliens toont zich na afloop positief. Hij heeft wel degelijk vooruitgang gezien.

Later op de avond wint FC Groningen het toernooi door in de finale op ervaring en conditie de Antillen te verslaan (4-2). Felter zit hoofdschuddend op de tribune. Een gezicht als een oorwurm. Zelfs een extra portie boomkip in het appartement zal daar niets aan veranderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden