Boomhut voor papa

DE BOOMHUT ONTPOPT ZICH VAN SPEELPLEK EN KNUTSELPROJECT TOT VOLWASSEN ONDERKOMEN IN DE TUIN. ‘JE VOEGT WAARDE TOE AAN JE HUIS.’ DOOR MARC VAN DEN EERENBEEMT..

In de buurt van Laren, aan het einde van een doodlopende weg, aan het einde van een zandpad door een parkachtige tuin, hangt sinds kort de grootste boomhut van het land. Tussen vier volgroeide Douglas-sparren balanceert op drie meter hoogte een houten platform van zestig vierkante meter. Met daarop een huisje van twee verdiepingen. Boven kunnen de kinderen van de eigenaar vanuit hun slaapzak naar buiten gluren via speciale luikjes.

Met elke windvlaag zwiepen de bomen krakend heen en weer. Een slimme ophanging met stalen pinnen en ogen houdt de boomhut op zijn plaats. Die techniek leerde boomhuttenbouwer Rob van der Wulp onder meer op het laatste wereldboomhuttencongres in de Verenigde Staten, waar ingenieurs en arbologen samenkomen.

‘Het Gooi is een uitstekend boomhutgebied’, zegt Van der Wulp. ‘Je komt hier fenomenale huizen tegen met mooie tuinen en schitterende bomen. Waarom zou iemand daar genoegen nemen met zo’n speeltoestel uit het tuincentrum met een blauw dakje en een knalgeel glijbaantje?’

Dat lijken meer mensen te denken, ook buiten het Gooi. Van der Wulp bouwt gemiddeld één boomhut per maand en zit tot tot 2008 vol. Zijn prijzen beginnen bij 8500 euro, daarna is the sky the limit.

Het bedrijfje Boomdroom, van twee stylistes uit het Gooi, verkoopt standaard hutten van 3400 euro (op palen). Die kunnen worden uitgebreid met uitkijkposten en boomstamstoeltjes. Ook aardig wat timmermannen hebben al een boomhut in hun portfolio.

De mooiste hutten worden vermoedelijk gemaakt door de Brit Mark Waterfield die in Haarlem woont, maar wereldwijd inzetbaar is. Hij werkt voor Blue Forest, maker van droompaleizen tussen de bomen. In zijn huis in Haarlem (‘interessant om te zien wat Nederlanders doen met hout in die Zaanse geveltjes’), laat hij computertekeningen ronddraaien op een scherm.

Veel fantasy-achtige creaties met gotische raampjes en torentjes, maar ook klassieke boomhutten met puntdak en terras rondom. De helft bouwt Waterfield voor volwassen, als whisky-hut met optrekbare ladder bijvoorbeeld, als hut om vogels te spotten, als atelier of als overdekt borrelterras.

De andere helft maakt hij voor kinderen, zoals die van een arabische prins met een landgoed in Zuid-Engeland. Die bestelde een groot speelhuis met rieten dak en een torentje in een enorme rode beuk. Kosten: 150 duizend euro.

‘Duurder en groter kan ook’, zegt Waterfield. ‘Met etages bijvoorbeeld. Maar je hebt al heel wat voor 35 duizend euro. Als je het vergelijkt met de bouw van een serre aan je huis, of een extra kamer, dan is dat niet zoveel.’ Je voegt waarde toe aan je huis, stelt Waterfield. Als je verkoopt, trek je meer aandacht met een mooi en goed boomhuis dan met een extra kamer.

De professionalisering van de boomhuttenbouw begon in de toeristensector. In Afrika zijn Tree Lodges populair onder safarigangers en jagers. In Azië en Zuid-Amerika wordt de boomhut ingezet als icoon van het ecotoerisme. En in de Verenigde Staten en Canada is rondom treehouses een hele bedrijfstak ontstaan, als exponent van de jaren zestig.

Daar werpen hele of halve hippies en hun opvolgers zich op hogere boomhuttenkunde. Hoe houd je het regenwater buiten als je deboom dwars door je hut laat groeien? Wat zijn de beste ophangtechnieken? Is veiligheid te combineren met respect voor de boom. Is timmeren in de stam toegestaan. Zijn extra ondersteunende palen toegestaan (zoals in Laren)?

De meeste bouwers zien weinig kwaads in roestvrij stalen bevestigingspunten in de stam. Stormen en spechten richten meer schade aan, stellen zij.

Een heikeler punt is het gebruik van natuurlijke materialen. Dat is volgens timmerman Maurits van Wifferen uit Zeist niet altijd mogelijk. Hij heeft inmiddels een grote boomhut in Den Dolder gebouwd, een kleine in Wassenaar en een kraaiennest in Langbroek. De grote hut is een 24 meter vierkante meter groot huis op palen dat hij om een boom heeft gebouwd. Er zit elektra in, en de muren zijn geïsoleerd. Bij de bouw heeft hij ‘gewoon’ geïmpregneerd hout gebruikt en bitumen dakbedekking, de bekende grijze rollen daktapijt. Niet zo ecologisch zoals die jongens in Amerika dat doen, geeft hij toe. ‘Maar het moet ook een beetje aantrekkelijk blijven qua prijs.’

Vaak spelen kinderen een rol bij het ontwerp. Zo neemt Van der Wulp altijd hun tekeningen als uitgangspunt. Voor een project bij het 50-jarig huwelijk van twee grootouders combineerde hij een serie tekeningen van de kleinkinderen. ‘Dat wordt een echt familiestuk.’

Tijdens de bouw houdt de huttenbouwer een weblog bij, waarbij de kinderen elke dag kunnen lezen hoe de hut vordert. Over de oplossing van bouwproblemen kunnen ze digitaal stemmen.

Het idee dat hij als professioneel bouwer vaders en kinderen het genoegen van knutselen ontneemt, verwerpt Van der Wulp. ‘Dit is de Intertoys-periode. Kinderen van vandaag begrijpen niet meer dat je speelgoed ook zelf kunt maken. Ik ben juist tegendraads bezig. Ze tekenen mee, ze werken mee, en ik breng ze gevoel voor materiaal bij.’ Het liefst gebruikt hij oude materialen. ‘Een oude deur uit hun eigen garage kan al een wand zijn. Zo leer ik kinderen anders kijken.’

Ambtenaren van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu hebben, geconfronteerd met verzoeken om informatie, al onderzoek gedaan naar de bouwregels rond boomhutten. Een woordvoerder: ‘Rechtszaken rond boomhutten hebben we niet kunnen vinden. Wij wijzen op het Bouwbesluit. Dat bevat regels voor alle soorten bouwwerken. Hoe gekker je het maakt met je boomhut, hoe zwaarder de regelgeving. Dat een boomhut niet op de grond staat, maakt daarbij geen verschil. De verplichtingen voor de bouwer van een boomhuis kunnen net zo zwaar zijn als die voor de bouwer van een gewoon huis. Je moet dan ook bijvoorbeeld voldoen aan eisen van brandveiligheid.’

Hutbouwer Van der Wulp heeft andere ervaringen: ‘In de ene gemeente zeggen ze telefonisch: ‘Een boomhut? Waarom belt u eigenlijk? Veel plezier!’ In de andere gemeente stellen ze meteen dezelfde eisen als aan een compleet huis. Ze moeten er nog duidelijk aan wennen.’ Van der Wulp zal daar niet op wachten. Hij is in overleg met allerlei organisatie over de Eerste Nederlandse Boomhutdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden