Booker-jury ziet niets in Salman Rushdies Woede

Met het boekenweekgeschenk Woede heeft Salman Rushdie geheel tegen zijn gewoonte in de longlist voor de Bookerprize, een van de bekendste literaire prijzen, niet gehaald....

Van onze verslaggever

Rushdie kreeg in 1981 de Bookerprize toegekend voor Midnight's Children dat ook de speciale Booker-der-Bookersprijs ontving in 1993.

Vijf beoordelaars selecteerden 24 boeken voor de longlist, die dit jaar voor het eerst werd gepubliceerd. Daarop staan wel onder anderen V.S. Naipaul, Ian McEwan, en Beryl Bainbridge, die geldt als de favoriet voor dit jaar. Bainbridge was al vijf keer eerder genomineerd voor de prijs, waaraan een bedrag van 21 duizend pond is verbonden.

Rushdie schreef vorig jaar, als eerste buitenlander in de geschiedenis, het boekenweekgeschenk van de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek. Het thema was 'het land van herkomst - schrijven tussen twee culturen'.

Woede telde 265 pagina's, veel dikker dan het doorsnee boekenweekgeschenk van nog geen honderd pagina's. Nederlandse recensenten reageerden zuinig. 'De tornado van een onwaarachtig ambitieus schrijver die de rem niet kon vinden', schreef Arjan Peters in de Volkskrant.

Woede verschijnt overigens pas eind augustus in het Engels, onder de titel Fury.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden