Boogschutters zetten stap naar Peking

Voorlopig olympisch startbewijs Nederland na derde plaats Van der Hoff in de recurve...

Amsterdam De Nederlandse handboogschutters hebben een belangrijke stap in de richting van de Olympische Spelen gezet. Bij het laatste kwalificatietoernooi in het Franse plaatsje Vittel werd Ron van der Hoff derde op het olympische recurve onderdeel.

De beste drie schutters veroverden een startbewijs voor hun land. Om daadwerkelijk deel te nemen aan de Spelen heeft het NOC als eis gesteld dat er nog bij één internationaal toernooi een kwartfinaleplaats bereikt moet worden. ‘Geen abc’tje, maar de slagingskans is wel reëel’, zegt bondscoach Peter Nieuwenhuis.

Het startbewijs is een grote meevaller voor het team van Nieuwenhuis. De dag voor de kwalificaties werden de Europese individuele kampioenschappen afgewerkt in Vittel. De prestaties waren ronduit teleurstellend.

Teamleden Wietse van Alten en Pieter Custers kwamen niet verder dan de eerste ronde. Van der Hoff deed het niet veel beter en strandde in zijn tweede partij.

Volgens Nieuwenhuis is die grilligheid onder meer te wijten aan de druk die op de schouders van de schutters rust. ‘Er heeft een enorme verdichting van het niveau plaatsgevonden. De top ligt kwalitatief allemaal zo dicht bij elkaar.’

Bovendien komt er ook een beetje geluk bij kijken. ‘Ik heb vandaag scores gezien waarmee deelnemers een ronde verder kwamen, terwijl Wietse er met een score van 107 uitvliegt.’

De schutters krijgen twaalf pijlen die ze in series van drie om de beurt afvuren. Degene met de hoogste score gaat via een knock-outsysteem naar de volgende ronde.

Bij de EK waren geen olympische startbewijzen te verdienen. Nieuwenhuis is daarom blij dat zijn schutters op het juiste moment gepresteerd hebben. Maar de bondscoach heeft geen orders gegeven om een dag voor de kwalificaties de krachten te sparen. ‘Geloof me, ik heb me niet lekker gevoeld tijdens die wedstrijden.’

Mocht één van de drie Nederlandse recurveschutters bij de komende twee internationale toernooien, volgende week in Antalya en eind juni in Boé (Frankrijk), de NOC-norm halen, dan zal hij ook degene zijn die Nederland bij de Olympische Spelen vertegenwoordigt.

Als twee, of mogelijk zelfs alle drie schutters de kwartfinales bereiken, gaat degene die de hoogste plaats op de wereldranglijst heeft naar Peking. Omdat tijdens de laatste twee toernooien nog voldoende punten voor die lijst te behalen zijn, valt niet te zeggen welke schutter de grootste kans maakt.

Nieuwenhuis is tevreden met het voorlopige startbewijs, maar is nog niet helemaal verlost van de spanning. ‘Dit is een stap in de goede richting. Maar een opluchting wil ik het niet noemen. Dat komt pas als ook die laatste horde genomen is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden