Boodschapper heeft het altijd weer gedaan

Leuk als je vrouw gaat werken. Wat extra huishoudgeld en misschien wat extra voor leuke dingen. Je moet niet vergeten de administratie te regelen, anders valt het financiële voordeel nog tegen....

Veel werkenden zijn tegen ziektekosten verzekerd via het ziekenfonds of, als ze daarvoor teveel verdienen, via een particuliere verzekering al of niet via de baas. Ambtenaren hebben hun eigen regelingen. Daarvoor zijn door bonden en gemeenten eigen ziektekassen geopend, het zogeheten IZA. Daar zijn gemeente-ambtenaren verplicht verzekerde. Als de partner niet werkt, kan die worden meeverzekerd. Wat dat betreft geen verschil met de andere verzekeringen.

Peter van der Linden is ambtenaar in Dordrecht en verplicht verzekerd bij het IZA. Zijn vrouw is meeverzekerd. Van 21 december 1993 tot 19 juli 1999 werkte zij echter en was verplicht verzekerd via het ziekenfonds. In december 1993 stuurde Van de Linden het IZA een briefje om de verzekering van zijn vrouw op te zeggen.

Althans dat bezweert Van der Linden. Het IZA weet van niets. Dat bleek in juli 1999 toen Van der Linden zijn vrouw weer aanmeldde voor de ziektekostenverzekering. 'Ze was nooit weggeweest, zei het IZA', aldus Van der Linden.

Dat betekent dat mevrouw Van der Linden 5,5 jaar dubbel was verzekerd en tweemaal premie betaalde, bij het IZA en bij het ziekenfonds. Van der Linden wil graag de premie terug die hij teveel heeft betaald aan het IZA. Het is liefst 1500 gulden.

Maar dat krijgt hij niet. Het IZA heeft geen afmelding ontvangen. 'Anders hadden we die wel verwerkt. Meneer had binnen twee weken een bevestiging moeten krijgen. Als hij die niet krijgt, moet hij aan de bel trekken. Als hij op zijn loonstrook had gekeken, had hij gezien dat er niets was veranderd. Nu kan hij niet aantonen dat hij iets heeft gestuurd. Soms is het beter aangetekend te sturen', zegt de woordvoerder van IZA.

De vakbond Abvakabo FNV kan niets voor Peters doen. De bond zit zelf in het bestuur van het IZA. De ombudsman van de verzekeraars is onmachtig bij de ambtenarenverzekering. 'De Consumentenbond kan me ook niet helpen. En de rechter is duur', zegt Peters. 'Eeuwig zonde. Ik ging er van uit dat dingen goed waren geregeld zonder dat je alles moest controleren. Of de PTT de afmelding wel heeft bezorgd bij het IZA en daarna of die wel goed wordt verwerkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden