Boodschappen, maar dan anders

De nieuwe winkelketen Marqt wil consument en producent dichter bij elkaar brengen. De klanten zijn enthousiast: Hier zit ik al jaren op te wachten. tekst Sara De Sloover..

Geroosterde sesamolie, verse pastinaken, Siciliaanse limoenlimonade, Nederlandse, Belgische én Spaanse mayonaise. Maar ook Ecover-wasmiddel, Olvarit en Bambix. `Hier zat ik al jaren op te wachten`, zegt Barbara Peek (40) met een grote glimlach. Ze trekt een goedgevuld boodschappenkarretje door het net geopende eerste filiaal van Marqt, aan de Amsterdamse Overtoom. `Ik heb vijf jaar in New York gewoond, en daar heb je veel van dit soort supermarkten, Dean & DeLuca bijvoorbeeld. Lekkere verse producten, alles onder één dak, mooi uitgestald en toch met een redelijke prijs.`

Marqt is een idee van Quirijn Bolle (32), die twee jaar geleden zijn goedbetaalde baan op de salesafdeling van Ahold in New York opgaf om zijn eigen winkelketen op te zetten. Bolle heeft goed rondgekeken in Amerika, maar wilde `een nieuw soort winkel waar lokale landbouwers, veehouders en vissers nauw betrokken zijn bij de verkoop van hun producten.`

En dat werd dus Marqt. `Met de q van quality en Quirijn, en omdat `markt` met een k niet beschermd kan worden`. Het is géén supermarkt, benadrukt hij, `maar een marktplaats voor lekker, gezond en bewust eten.`

Terug in Amsterdam vertelde Bolle zijn nieuwe buurvrouw over zijn plannen. Meike Beeren (36) bleek ook bij Ahold te werken, maar dan als inkoper: `Toen ik hoorde wat Quirijn van plan was, was ik meteen verkocht. Na drie gesprekken heb ik mijn baan opgezegd.`

Het tweetal sloot partnerschappen met lokale producenten als de Noord-Hollandse boerenorganisatie Mijn Boer, slagerij Waterlant`s Weelde uit Oosthuizen, sapjesfabrikant Shakie`s en visboer PuurVis uit Amsterdam. Zij bieden hun producten allemaal in de eerste Marqt aan. Telkens als een klant wat koopt, ontvangen Bolle en Beeren hiervoor een vooraf met de producent overeengekomen percentage.

Voor Meike Beeren, die jarenlang bij Ahold bijna wekelijks met leveranciers onderhandelde over betalingstermijnen en leveringscondities, is het een hele cultuuromslag. `Nu onderhandelen we één keer en dan is het voor een hele tijd klaar. Wat een verademing.`

Groente en fruit die `s ochtends geoogst wordt, ligt `s middags in de Marqt. `Supermarkten doen daar drie dagen over`, zegt Bolle. Hij neemt een sapje van het rek: `Dit is maar drie dagen houdbaar en daar zijn we trots op.`

En dat allemaal tegen normale prijzen: voor een kilo Granny Smith betaal je 1,68 euro, voor een rode kool 1 euro. `De leveranciers zitten vlakbij, dus dat drukt de prijs`, verklaart Bolle. `Maar wij zijn geen discounter. We hebben ook wilde zalm en daar moet je flink voor betalen.`

De vis is duurzaam, het label `organic` is opvallend vaak te zien. Maar niet alles bij Marqt is biologisch. Bolle: `Van het etiket `biologisch` krijgen mensen geen honger. Als we een Eko-label verdienen, zoals bij onze melk bijvoorbeeld, zetten we dat samen met de producent wel op de verpakking, maar aan de achterkant. Wij leggen de nadruk liever op lekker.` Cola vind je bijvoorbeeld niet in het assortiment. `Dat past niet in onze visie.`

Bolle en Beeren deden `beperkt` marktonderzoek en vonden de Rabobank en drie privépersonen met ervaring in de detailhandel bereid om te investeren. `Binnen vijf jaar willen we 20 à 25 winkels hebben, de nummers twee en drie staan al gepland. We gaan door met dit concept omdat we ervan overtuigd zijn dat het commercieel haalbaar is. Kijk maar naar het succes van alle biomarkten in de stad. Ik geloof hier echt heilig in.`

Het tweetal is daarbij niet bang voor eigenzinnige keuzes. `Dit is de eerste winkel waar je niet meer met contant geld kunt betalen`, zegt Bolle. `Dat verkleint de wachtrijen en vergroot de veiligheid van personeel en klanten.` Ook het kassasysteem zit anders in elkaar dan bij een gewone supermarkt. Er is één centrale wachtrij. Boven alle kassa`s hangt een lamp. Als die groen oplicht, dan kan de eerst wachtende daar afrekenen. `Zo heb je nooit meer het gevoel dat de rij naast jou sneller opschuift.`

Achter de toonbanken vind je ook geen 16-jarige scholieren. `Het personeel is opgeleid in samenwerking met de leveranciers, ieder heeft dus zijn eigen specialiteit.` Nog zoiets anders: midden in de winkel zitten een paar trappen. Dat maakt het misschien moeilijker om een boodschappenkarretje mee te zeulen. `Maar voor die trapjes laat je dit prachtige authentieke pand toch niet schieten?` zegt Beeren, die ook een paar jaar op de vastgoedafdeling van Ahold werkte. `Vastgoed met voldoende oppervlakte op dit soort locaties is bijzonder schaars. We hebben genoeg panden afgewezen die onvoldoende allure hadden. Je wil toch dicht bij je doelgroep zitten.`

De lokale aanbieders zijn blij met het initiatief. `Een verkoopplek in de stad, dat willen wij al heel lang`, zegt Jaap Hoek Spaans van Mijn Boer, die door Bolle is uitgenodigd om deze eerste dag het concept in de winkel mee toe te lichten.

En de eerste klanten zijn ook al enthousiast. `Fantastisch!` roept Marijke van der Vliet (26), die net een aangeboden stukje brood in haar mond stopt. Ze lacht: `Ik zei net tegen mijn vriendinnetje daar: ik ga hier veel geld uitgeven. Het ziet er leuk en lekker uit, en je vindt hier ook andere dingen dan in de supermarkt.`

Ook een oudere dame, die niet met haar naam in de krant wil, juicht het initiatief toe. `Omdat ik een vijand van Albert Heijn ben. Zij maken de boerenbedrijven kapot en verpesten zo het landschap. Hier krijgen de boeren een eerlijke prijs. Ik hoop alleen dat de natuurvoedingswinkel, die hier om de hoek zit, dit overleeft. Die moet natuurlijk niet weggeconcurreerd worden.` -

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden