Nieuws

Boodschap omstreden Ermelose eendenslachter aan nieuwe buren: snavel toe of boete betalen

Snater houden of een boete betalen. Hier komt de boeteclausule op neer die de omstreden eendenverwerker Tomassen Duck-To heeft laten opnemen in 21 koopcontracten van nieuwbouwhuizen nabij zijn slachterij in Ermelo.

Pieter Hotse Smit
Logo van eendenverwerker Tomassen Duck-To. Beeld ANP
Logo van eendenverwerker Tomassen Duck-To.Beeld ANP

In een van de leveringsakten van de nieuwbouwpercelen die de Volkskrant in handen heeft, en waarover de Stentor donderdag als eerste schreef, valt te lezen dat er een boete staat van 10 duizend euro op bezwaar maken tegen Tomassen Duck-To. Dit geldt ook voor de volgende bewoners van de huizen, want de eendenslachterij heeft voor elkaar gekregen dat het boetebeding wordt meeverkocht met de woningen. Het bezwaarverbod doet denken aan de zwaar bekritiseerde ‘anti-klaagclausule’ die Schiphol vijf jaar geleden liet opnemen in koopcontracten van nieuwbouwwoningen in de omgeving.

Het komt niet uit de lucht vallen dat de enige eendenslachterij in Nederland nieuwe omwonenden de mond wil snoeren. Behalve met dierenwelzijnsorganisaties ligt het bedrijf uit Ermelo ook al jaren overhoop met de buurt, die last heeft van stank uit de slachterij en herrie van de enorme bedrijvigheid op het terrein dat ingeklemd ligt tussen woningen.

Via de rechter wisten buurtbewoners met hun stichting DOEH de gemeente Ermelo dit jaar tot handhaving te bewegen. Het bedrijf slacht namelijk al jaren meer eenden dan op basis van de vergunning mag. Uit NVWA-cijfers uit 2019 blijkt dat 8,4 miljoen eenden in de fabriek in Ermelo werden verwerkt, voornamelijk voor de export. Op basis van eigen berekeningen van stichting DOEH zou de vergunning ongeveer 5 miljoen toestaan. Jeroen IJzerman, operationeel directeur van de eendenslachterij, bestrijdt dit laatste cijfer en zegt dat het bedrijf destijds alleen meer uren per dag slachtte dan was toegestaan.

‘Zicht op legalisatie’

Op straffe van dwangsommen van ruim 700 duizend euro moest het bedrijf op last van de gemeente de productietijden terugschroeven en illegale aanbouwen afbreken. Daarmee leek de zaak afgedaan. Tot deze maand bleek dat Tomassen Duck-To een voorlopige vergunning heeft aangevraagd voor de illegale productie-uitbreiding. Volgens de gemeente is daarmee ‘zicht op legalisatie’, wat betekent dat de slachter door mag gaan op de oude, dus te grote voet.

IJzerman van Tomassen Duck-To hoopt voor het einde van het jaar de vergunning binnen te hebben. Tot die tijd wil hij geen vragen beantwoorden over de boeteclausule.

De gemeente is in deze kwestie niet alleen partij bij de vergunningverlening, maar heeft naast de kopers, Tomassen Duck-To en een vastgoedbedrijf ook een handtekening gezet onder de leveringsaktes van de nieuwbouwwoningen. Toch zegt waarnemend burgemeester Dorine Burmanje van Ermelo dat de gemeente ‘geheel buiten’ de boeteclausule staat. De andere partijen hebben volgens haar ‘contractvrijheid om afspraken te maken’.

Een van de bewoners laat via stichting DOEH weten spijt te hebben van haar instemming met de boeteclausule. ‘Geloof me, dat slachtafval geeft een lijkengeur’, zegt een bestuurslid van DOEH, dat niet met naam in de krant wil. ‘Bij zuidenwind ruiken ze het in de nieuwbouwwijk, bij noordenwind zitten wij kotsend op ons terras.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden