Bonussen en beloningen topbestuurders juist omlaag

De beloningen van topbestuurders uit beursgraadmeter AEX zijn het afgelopen jaar met 8,1 procent gedaald naar 2,9 miljoen euro. Deze daling wordt overschaduwd door een reeks van rellen over de uitbetaling van vertrekpremies en overnamebonussen. Shell-topman Peter Voser bleef ondanks een salarisdaling van 17 procent naar 8,7 miljoen de best betaalde bestuursvoorzitter.

Peter Voser, topman van Shell, is de best betaalde topman uit het onderzoek van de Volkskrant. Beeld ANP
Peter Voser, topman van Shell, is de best betaalde topman uit het onderzoek van de Volkskrant.Beeld ANP

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant van 21 van de 25 AEX-fondsen. Na Shell kregen Eric Meurice van chipmachinefabrikant ASML en Paul Polman van levensmiddelenbedrijf Unilever de hoogste beloningen uitgekeerd. Alleen de kleinere fondsen Aperam, Boskalis, SBM Offshore en Unibail Rodamco hebben hun jaarverslag nog niet gepubliceerd.

De salarissen dalen aangezien de bedrijven minder bonussen uitbetralen. Bij Heineken, AkzoNobel, Shell en Wolters Kluwer kregen de bestuursvoorzitters minder of geen aandelen uitgekeerd. Soms was de daling lager dan de beloningsregels voorschrijven. De commissarissen bij Shell gebruikten hun discretionaire bevoegheid bijvoorbeeld om de beloning te verlagen, aangezien het oliebedrijf kampte met olielekkages.

'De beloningen ontwikkelen zich wel degelijk in de goede richting', zegt Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters. 'Daarom is het extra pijnlijk als er negatieve uitschieters zijn.'

Vertrekopremie
Enkele beloningsaffaires kwamen de laatste weken veelvuldig in het nieuws. Peter Bakker van TNT, Malcolm Brinded van Shell en Hans Wijers van AkzoNobel kregen meer dan één jaarsalaris mee als vertrekpremie. Enkele nieuwe topbestuurders bij Douwe Egberts en AkzoNobel kregen een welkomstbonus. En vooral rond de postbedrijven PostNL en TNT Express ontstond veel rumoer. Bij beide bedrijven staan banen op de tocht, maar krijgen de bestuurders een hoger basissalaris of oude beloningsregelingen alsnog uitbetaald.

Zelfs de president-commissaris van PostNL, Piet Klaver, twijfelt aan het nut van variabele beloningen. 'Ik vraag me af of ze wel zin hebben op dit niveau, of mensen er echt beter door gaan werken. Naar mijn mening is de beste beloning een goed vast salaris. Als je het goed doet, is de bonus dat je je functie behoudt.'

'Juist voor excessen is altijd veel aandacht', zegt de psycholoog Peter Sioen, die in het financieel centrum van Londen topmanagers coacht. 'Maar de meeste topmanagers zijn behoorlijk introvert en hebben een zeer koosjer imago.'

De affaires zijn deels een echo uit het verleden. Gouden handdrukken keren bedrijven alleen uit aan directeuren die nog een arbeidscontract hebben van voor 2004.

Lees het hele onderzoek naar beloningen van bestuurders in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden