Bonussen bleven stijgen bij Van der Moolen

In 2008 leed beursbedrijf Van der Moolen al fors verlies, terwijl de bonuspot groeide van 29,8 miljoen naar 36,6 miljoen.

Van der Moolen, het beursbedrijf dat gisteren uitstel van betaling heeft aangevraagd, heeft in 2008 zijn personeel nog rijkelijk beloond. De bonuspot groeide van 29,8 miljoen naar 36,6 miljoen, een stijging van 23 procent. Het geld hoefde ook nog eens onder minder mensen te worden verdeeld: 250 in plaats van 338. De gemiddelde bonus per werknemer (ondersteunend personeel meegerekend) steeg daardoor met 66 procent naar 146 duizend euro.

Dat is opvallend omdat 2008 het jaar was waarin de kredietcrisis hard toesloeg en er op de beurs immense verliezen werden geleden. Andere financiële instellingen keerden daarom juist minder bonussen uit. Het is ook opvallend, omdat Van der Moolen over 2008 een fors verlies (15,5 miljoen euro) bekend moest maken. Inmiddels zijn de verliezen zo ver opgelopen dat het beursbedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

De bonussen bleken uiteindelijk niet voldoende om talentvolle beurshandelaren te behouden. Begin deze maand werd bekend dat 21 handelaren waren opgestapt omdat ze ontevreden waren over hun salaris.

Van der Moolen wil zelf niet zeggen waarom de bonussen hoger waren. Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), vindt het ‘slecht verklaarbaar’. Dat de handelaren alsnog zijn opgestapt begrijpt hij wel. ‘Dat is een typisch voorbeeld van de ratten die het zinkende schip verlaten.’

Financiële instellingen die het moeilijk hebben, kunnen geen beroep doen op hun personeel om een tijdje met minder genoegen te nemen, bleek al eerder. Banken in problemen zoals Lehman Brothers en Merrill Lynch in de VS en UBS in Zwitserland, moeten hun personeel vaak juist meer betalen om te voorkomen dat ze overstappen naar de concurrent. Voor Van der Moolen komt het opstappen van de handelaren zeer ongelegen. ‘Het is slecht voor de overlevingskansen van het bedrijf, als die nog bestaan’, zegt Slagter.

Het aanvragen van surseance door Van der Moolen kwam voor Slagter niet als een ‘donderslag bij heldere hemel’. In juli was het laatste bestuurslid Richard den Drijver al opgestapt, nadat het bedrijf tegenvallende resultaten bekend moest maken. Het bedrijf, dat tot 2005 deel uitmaakte van de AEX-index, waarin de grootste Nederlandse bedrijven zijn verzameld, wordt waarschijnlijk ontmanteld. De rechtbank, die maandag uitstel van betaling verleende, heeft twee bewindvoerders aangesteld.

Een van de slachtoffers van de surseance is ASR, de verzekeraar die deel uitmaakte van Fortis en sinds oktober 2008 eigendom is van de Nederlandse staat. ASR heeft 34,2 miljoen euro in Van der Moolen geïnvesteerd in de vorm van preferente aandelen. Het is de vraag of dat geld nog terugkomt.

De opkomst en ondergang van Van der Moolen staat symbool voor de veranderingen die de Amsterdamse beurs de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Het Amsterdamse bedrijf groeide in de jaren tachtig mee met de aandelenhandel die exponentieel toenam. Van der Moolen was toen een bedrijf van hoekmannen, die vraag en aanbod op de Amsterdamse beursvloer bij elkaar brachten. Vanaf midden jaren negentig werd de handel in toenemende mate geautomatiseerd en verloor Van der Moolen een belangrijke bron van inkomsten.

Van der Moolen (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden