NieuwsBonusregeling

Bonusplan flitshandelaar Flow Traders weggestemd: halvering gaat niet ver genoeg

Het plan van Flow Traders om de bonussen voor de top te halveren is woensdag verworpen door de aandeelhouders. Zij vinden het plan niet ver genoeg gaan, omdat er dan nog steeds gigantische bedragen verdiend worden, cynisch genoeg met dank aan het coronavirus.

null Beeld Universal Images Group via Getty
Beeld Universal Images Group via Getty

Flow Traders verdient zijn geld met het razendsnel handelen op de beurzen, waarbij van kleine prijsverschillen wordt geprofiteerd. Zulke flitshandel heeft baat bij onrust op de financiële markten en die was er de afgelopen tijd volop met dank aan het coronavirus. Flow Traders beleefde daardoor in de eerste drie maanden van dit jaar het beste kwartaal ooit, terwijl de ‘echte’ economie krakend en piepend tot stilstand kwam.

Flow Traders werkt met een beloningssysteem van lage vaste salarissen en hoge bonussen. Het bedrijf stelde voor de bonussen voor de top te maximeren op 5,25 procent van de operationele winst en dit lopende jaar op 2,6 procent. Maar ook met die gehalveerde 2,6 procent kunnen de bazen van Flow Traders dit jaar nog enorme bedragen verdienen, met dank aan corona. Van de aandeelhouders stemde daarom krap 60 procent voor. Volgens nieuwe regels had dat minimaal 75 procent moeten zijn.

Uitschieters

Volgens Rients Abma van Eumedion, de belangenbehartiger van de institutionele beleggers, is het fundamentele probleem dat Flow Traders de hoogte van de bonussen direct koppelt aan de omvang van de winst. Dat kan in goede tijden tot extreem hoge bonussen leiden. Andere bedrijven koppelen de hoogte van de bonus aan het vaste salaris, waardoor er minder kans is op uitschieters. Aandeelhouders willen geen verantwoordelijkheid dragen voor extreme bonussen, helemaal niet nu ze ook geacht worden naar de maatschappelijke effecten van beloningsvoorstellen te kijken.

Nu het nieuwe beloningsbeleid is verworpen, blijft het oude van kracht, zonder een specifieke maximering voor de bestuurdersbonussen. Wel hebben de commissarissen, die over de beloning van de top gaan, de mogelijkheid de bonussen voor de top zelf te beperken.

Donderdagochtend werd ook het beloningsbeleid bij Vastned Retail verworpen. Dat brengt het aantal beursgenoteerde bedrijven waar de beloning voor de top dit voorjaar is gesneuveld op tien. Eerder volstond een meerderheid van 50 procent plus 1 om de beloning goedgekeurd te krijgen, maar sinds begin dit jaar moet minimaal 75 procent van de aandeelhouders zijn goedkeuring geven. Daardoor sneuvelde onder meer ook het beloningsplan van Wolters Kluwer, waar Nancy McKinstry met 14,8 miljoen euro de best betaalde baas van Nederland is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden