Bonus voor goedkope artsen

Bij de Groningse zorgverzekeraar Menzis melden zich sinds begin deze week dagelijks enige tientallen huisartsen die in aanmerking willen komen voor een financiële bonus wegens het voorschrijven van goedkope geneesmiddelen tegen een hoog cholesterolgehalte en tegen maagzuur....

Van onze verslaggeefster

Die bonus kan oplopen tot enkele duizenden euro's, afhankelijk van hetaantal besparingsmogelijkheden waarop de arts intekent. de dokter is nietverplicht mee te doen: aanmelding is vrijwillig. Deze week maakte Menzisbekend dat huisartsen op die manier jaarlijks enige duizenden euro's kunnenverdienen. De verzekeraar verwacht door de afspraken met de artsen in 2006 3,2 miljoen te kunnen besparen op medicijnkosten.

Het bespaarde geld wordt deels besteed aan de bonus voor de dokters. Derest wordt gebruikt voor verbetering van de zorg, onder meer door aanpatiënten met ouderdomsdiabetes massaal cholesterolverlagers voor teschrijven. De huisartsen moeten met hun patiënten overleggen voor ze hen'overzetten' van een dure cholesterolverlager op een goedkope.

De Twentse huisarts Geert Jan van Loenen is boos op de collega's die ophet aanbod van Menzis ingaan. Hij verwijt hen zich aan de verzekeraar teverkopen. Maar volgens een woordvoerder van Menzis hebben tot dusverslechts zes huisartsen bezwaar aangetekend tegen het bonus-aanbod.

Een farmaceutische beleidsmedewerker van de verzekeraar kaatst de balnaar Van Loenen terug: 'Artsen hebben zich in het verleden laten fêterendoor de farmaceutische industrie, dat ging om andere bedragen.'

De actie van Menzis vloeit voort uit een protocol waarin ook anderegrote verzekeraars (CZ, VGZ, Univé, en Agis) afspraken om vanaf juli ditjaar artsen onder druk te zetten goedkope middelen voor te schrijven alsdie even goed zijn als dure merkmedicijnen. Daardoor moeten fabrikantenhun prijzen verlagen om geen marktaandeel en omzet kwijt te raken. Ook CZbeloont zijn huisartsen: tachtig artsen kregen samen 35 duizend euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden