Weblog

Bonus voor een bruiloft: je reinste discriminatie

Je wordt er wel eens gek van. 75 euro voor een bijdrage aan een Hästens-bed hier, 50 euro voor een zilveren kandelaar daar. En als je zelf single bent, blijven de cadeaus uit. Maar goed, het zijn je vrienden en je krijgt er een leuk feest voor terug. Bovendien, gok je, zullen zij op een dag ook meebetalen aan jouw uitzet. Maar er zijn voordeeltjes die echt niet kunnen, die de Single Issue Partij niet anders kan zien dan als discriminatie.

Beeld Io Cooman

Ik heb het over een van de arbeidsvoorwaarden bij de Autoriteit Financiële Markten. De toezichthouder geeft werknemers een bonus van 1000 euro als zij trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Tot 2011 was dat zelfs een heel maandsalaris. Voor wie met een collega trouwde, was het dus dubbel kassa.

Woordvoerder Marcel Proos kan me in eerste instantie niet veel meer vertellen. 'Mooi idee. Ik hoor het voor het eerst.' De uitkering moet worden gezien als tegemoetkoming in de kosten van het trouwfeest, meldt hij bij navraag. Hoewel: 'Wie gratis trouwt, krijgt de vergoeding natuurlijk alsnog.'

De versobering van de regeling in 2011 was deels een kostenbesparing, maar vooral omdat men concludeerde: 'De samenleving is diverser geworden en een werkgever hoeft niet per se bij te dragen aan een huwelijk. Helemaal afschaffen vonden we overigens net een stap te ver.'

Beeld Io Cooman

Een single werknemer over de regeling spreken - zeg voorzitter Merel van Vroonhoven, die zelf geen geheim maakt van haar scheiding - blijkt 'niet mogelijk'. En een rondgang in mijn eigen netwerk levert slechts off the record informatie op. De bonus, zoveel wordt duidelijk, is geen gespreksonderwerp tijdens de lunch.

Ik denk dat het dat wel gaat worden. Staat u mij een gedachte-experiment toe? Kijk eens naar onderstaande tabel: drie van de tien meisjes die nu worden geboren, trouwen niet. Voor jongens ligt dat getal nog hoger. Mensen gaan weliswaar relaties aan, maar die hoeven niet te worden bekrachtigd door de wet.

Tabel: Aandeel personen dat gedurende het leven huwt, naar geslacht en generatie (inclusief geregistreerde partnerschappen):

Krijgen uw collega's een huwelijksuitkering als zij trouwen? En moeten dit soort regelingen verboden worden? Zo ja, hoe?
Reageer op: Facebook.com/singleissuepartij
Twitter.com/maartjeduin
of mail naar: singleissuepartij@gmail.com

Beeld Bevolkingstrends 2013, CBS

Hoe meer alleenstaanden, des te meer bekend zal worden over hun leefwijze. Langzaam zal doordringen: niet het bruidspaar, maar de single verdient een douceurtje. Die heeft geen fiscale schaalvoordelen, geen voordelige gezinsverpakkingen. Die heeft niemand om de huur mee te delen, de auto, de telefoon- en energierekening. Om nog maar te zwijgen over al die cadeaus voor huwelijken van zijn vrienden.

Over een jaar of 25, voorspel ik, eisen single werknemers bij de AFM een alleenstaandenuitkering. En op bruiloften heerst een nieuwe trend. Het is dan niet meer bon ton om een bijdrage aan een kunstwerk te vragen, of een weeshuis in Zimbabwe. In plaats daarvan kunnen gasten envelopjes achterlaten 'voor mijn alleenstaande moeder'. Of 'voor hen die scheidden'. Geanimeerde gesprekken gegarandeerd.

Nederland telt al bijna drie miljoen alleenwoners en dat worden er steeds meer. Hoog tijd voor een nieuwe emancipatiegolf. Wat zou er in het verkiezingsprogramma van een partij voor alleenstaanden moeten staan? En wie zijn al die singles eigenlijk? Als lijsttrekker van de Single Issue Partij blogt journalist, radiomaker en ervaringsdeskundige Maartje Duin vanaf 9 oktober elke donderdag voor Vonk van de Volkskrant.

Beeld Io Cooman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden