Bonus moet student zorg in trekken

Het kabinet wil studenten aan leraren- of verpleegkunde-opleidingen een bonus geven als zij daadwerkelijk hun beroep gaan uitoefenen. Het denkt daarbij aan kwijtschelding van het jaarlijkse collegegeld van drieduizend gulden....

De ministers Hermans van Onderwijs en Borst van Volksgezondheid doen dat voorstel aan de Tweede Kamer, die eerder dit jaar aandrong op een beloning voor de volhouders onder de studenten. Het kabinet zal de komende maanden een aantal mogelijke regelingen uitwerken.

Als voor de tachtigduizend betrokken studenten het collegegeld daadwerkelijk wordt kwijtgescholden, kost dat het rijk bijna 250 miljoen gulden.

In beide sectoren haken veel studenten tijdens of vlak na hun opleiding af. Zij gaan dan alsnog iets anders doen. Bij de lerarenopleidingen gaat bijvoorbeeld slechts de helft van de afgestudeerden het onderwijs in.

Ook 50 procent van de verpleegkundigen kiest binnen anderhalf jaar na het afstuderen voor iets anders dan de zorg. Van de pabo-studenten begint 95 procent aan een carrière voor de klas, maar binnen vijf jaar haakt een kwart alweer af.

Het kabinet voelt er niet voor om het college- of lesgeld onvoorwaardelijk te verlagen of af te schaffen. Er moet iets tegenover staan, anders heeft het lokkertje geen effect.

Alleen studenten die een paar jaar in hun eigen sector werkzaam blijven, kunnen hun studie dus straks met fikse korting of zelfs gratis voltooien.

Daarbij overwegen de ministers wel om de opleidingen in eerste instantie gratis aan te bieden. Pas als een student zijn opleiding niet voltooit of binnen een paar jaar na zijn afstuderen alsnog iets anders gaat doen, dient hij het collegegeld alsnog terug te betalen.

Een dergelijk project is niet uniek. Het bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) - dat 47 scholen in het zuiden van Nederland vertegenwoordigt - is dit collegejaar met 87 studenten aan lerarenopleidingen een contract aangegaan.

Zij krijgen duizenden guldens tegemoetkoming in de studiekosten als zij beloven dat zij na hun studie ten minste vier jaar op een OMO-school komen werken. De betrokken studenten zitten in een speciale OMO-masterclass en worden vanuit de OMO-scholen intensief begeleid.

Zowel in de zorg als in het onderwijs is het personeelstekort nijpend. Er is een tekort van zeker achttienduizend verpleegkundigen en verzorgenden. Basisscholen kampten aan het begin van dit schooljaar met 1400 openstaande vacatures. Het voortgezet onderwijs heeft er 750, maar dat aantal neemt snel toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden