Bonus is beloning voor goede prestatie

Dubbele bonus voor bankiers ABN Amro (Voorpagina, 5 februari). Als mocht blijken dat het binnenhalen van bonussen net zo verslavend is als, laten we zeggen, roken, dan kan het wel eens nodig zijn impopulaire maatregelen te nemen, vergelijkbaar met het rookverbod in de horeca....

Trouwens, is het niet juister om in dit verband van giften te spreken? Bonussen lijken me eerder bedoeld voor werknemers die een prestatie geleverd hebben.

Theo van Tuijl, ’s-Hertogenbosch

Ramp
De voorpagina van onze krant kopte donderdag over de dubbele bonussen die de ABN Amro-managers gaan ontvangen. Waarvoor eigenlijk? Bonussen moeten toch worden verdiend?

Ramp
De afgelopen weken hebben alle houders van koopsompolissen en deelnemers aan het ‘Toekomstplan’ van ABN Amro een brief ontvangen waarin hun werd medegedeeld dat de huidige waarde van hun claim is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Voor mensen die tegen hun pensioen aan zitten, is er geen tijd meer om te wachten tot het beter gaat, voor koopsompolissen die op het punt van uitbetalen staan, is geen redding meer mogelijk. Voor tienduizenden gezinnen in Nederland is dit een ramp!

Ramp
Geen enkele manager van de beherende bank heeft in de afgelopen periode een advies doen uitgaan: ‘Stap nu maar uit want dit gaat mis’. Om de verantwoordelijken hiervoor te belonen met bonussen tot een bedrag van misschien weer 2 miljard, net als vorig jaar, is een gotspe. Gebruik dat geld maar om de grote verliezers te compenseren!

Ramp
Misschien dat een oproep om alle vrije tegoeden weg te halen bij ABN Amro een goede impuls is om deze schaamteloze verrijking te keren.

Ramp
Frans de Leeuw, Breda

Boycot
In de zorg, het onderwijs en talloze andere bedrijfstakken werken iedere dag honderdduizenden mensen zonder daar ooit een bonus voor te ontvangen. Dat willen ze niet en dat hoeft ook niet. Zo niet in de financiële wereld. Daar liggen managers als roofridders op de loer. Zo krijgen de bankiers bij ABN Amro een dubbele bonus. Dit kabinet blijkt onmachtig daar iets tegen te doen.

Boycot
Ik roep daarom iedereen op bij financiële transacties na te gaan hoeveel er verdwijnt in de grote bonus-zakken. Consumenten aller provincies verenigt u en boycot de bonusbedrijven! En voor bankiers die dan het bedrijf verlaten nog een tip: in de zorg wil men graag meer handen aan het bed.

Boycot
Pier Bergsma, Hurdegaryp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.