Bont, broos maar wel doeltreffend

Ajax kreeg gisteravond Feyenoord weer in het zicht en wie niet beter zou weten, zij die bijvoorbeeld slechts de uitslag van het duel met FC Twente vernamen, zou denken dat de landskampioen er weer helemaal bovenop is....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

AMSTERDAM

Veelzeggend genoeg reageerden de toeschouwers in de Arena apathisch op de grootste zege van het seizoen. Het was zelfs méér dan dat: FC Twente was zeven duels ongeslagen gebleven en had slechts vier doelpunten geïncasseerd. De spelers zelf verbaasden zich daar overigens nog het meest over.

Met gemengde gevoelens reist Ajax vandaag naar Athene om zich in de Griekse hoofdstad voor te bereiden op het duel met Olympiakos Piraeus. Hoezeer de cijfers gisteren ook bedrogen, de triomf kwam als geroepen voor een ploeg die de laatste competitiewedstrijd, tegen Sparta, tal van tekortkomingen toonde en een sportieve crisis het hoofd moest bieden.

Trainer Olsen deed dat onder meer door in interviews de pers te beschuldigen van eenzijdige en subjectieve berichtgeving. De twee weken tussen de achtste en de negende competitiewedstrijd boden hem nauwelijks gelegenheid tot herbewapening. Bijna alle internationals van Ajax werden de afgelopen weken afgeleid bij de nationale ploegen van hun land.

Twee van hen, Ronald de Boer en Litmanen, bleken na terugkeer in Amsterdam geblesseerd te zijn. Gisteren moest Olsen ze na 45 minuten vervangen. Hij deed dat met een gerust hart: Ajax had op dat moment al afgerekend met FC Twente en een 3-0 voorsprong genomen.

Het elftal dat de tweede helft speelde, illustreerde de veranderingen in het topvoetbal - en wellicht ook de gebreken van de Amsterdamse jeugdopleiding - voorbeeldig. Drie Nederlanders, Frank de Boer, gelegenheids-aanvoerder Van der Sar en Witschge werden omringd door twee Georgiërs, twee Denen, een Pool, een Braziliaan, een Nigeriaan en een Portugees.

Ze slaagden er niet in het publiek in vervoering te brengen en vormden een bonte, broze, maar wel doeltreffende ploeg. Om vijf maal te scoren hoefde Ajax de tegenstander niet onder zware druk te zetten. Trainer Meyer rekende dat zijn ploeg echter niet aan. Hij vindt het al heel wat dat FC Twente met bescheiden middelen de competitie zo voortvarend startte.

Gisteren zakte de moed FC Twente al bij het betreden van het weer eens gerenoveerde veld in de schoenen. Aanvoerder Van Halst was een eenzame strijder die, omdat hij de Ajacieden weigerde vrij baan te geven, voortdurend werd uitgefloten. Verder bleef het stil in de Arena, het enige grote stadion ter wereld waar tijdens wedstrijden het vallen van een speld soms hoorbaar is.

Ook het publiek lijkt zich geen raad te weten met de kronkelige wegen van de titelverdediger. Meer duidelijkheid zal de volgende wedstrijd bieden, woensdag in Athene waar Ajax zal worden opgewacht door zeventigduizend toeschouwers en de koploper van groep A in de Champions League.

Net zo opvallend als de vijf treffers van Ajax was het feit dat Arveladze geen doel trof. De topscorer van vorig seizoen had tot nu toe slechts eenmaal succes en leverde ook gisteren slechts een kleine bijdrage. In de negentiende minuut verleidde hij Karnebeek tot een omhelzing en liet hij zich in het strafschopgebied vallen.

Dat detail ontging scheidsrechter Van der Ende echter. Niet de speler die de strafschop nam scoorde, Litmanen, maar Witschge die als enige reageerde toen de bal op de paal ketste. Spelhervattingen gingen ook aan het derde en vierde doelpunt vooraf, vrije trappen van Litmanen en Frank de Boer.

In beide gevallen deugde zowel de plaats van de rij spelers voor het doel als de opstelling van doelman Boschker niet. Het leuke van het doelpunt van De Boer was dat hij Oliseh verraste. De Nigeriaan dacht zijn kans te grijpen totdat De Boer voordrong en schoot.

Het laatste doelpunt kwam zowaar op naam van Wamberto, de aanvaller die behendig schijnt te zijn, maar er in wedstrijden van het eerste elftal niet in slaagt dat te tonen. Ook hij kreeg echter hulp van FC Twente, van Van Halst die hem met een onzorgvuldige terugspeelbal bediende.

Aanzienlijk meer allure had het openingsdoelpunt van Ajax, in de negende minuut gemaakt door Rudy die zich opnieuw als een sobere vervanger van Blind manifesteerde. Opwindend was de wijze waarop hij Boschker passeerde daarentegen wel. Na een lage voorzet van Hoekstra, die Hulshoff van zich af had geschud, schoot hij de bal buiten het strafschopgebied hard en hoog, en in de loop, in het doel.

Als één linie gesterkt het veld verliet, was het de laatste van Ajax. FC Twente, met de aanvallers Bosman en Vennegoor of Hesselink, werd door Tobiasen, Rudy, Oliseh en Frank de Boer niet één kans gegund. Ze speelden sober en geconcentreerd en vormden zodoende een schril contrast met de meeste middenvelders en aanvallers van Ajax.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden