Bont artistiek team maakt onbegrijpelijke voorstelling

jeugdtheater ‘Er was eens een meisje dat niet vrolijk was’. Hoewel wat somber, begint de voorstelling Later is te laat veelbelovend....

Jowi Schmitz

Net zoals ze het prachtig vinden dat acteur Hylke van Sprundel wel een sigaret in zijn mond doet, – ‘iew’ doet de zaal – maar niet opsteekt. De rook die hij uitblaast wordt gevormd door zijn tong, die hij in subtiele pufjes naar buiten duwt, een knipoog naar de immer rokende Fransman Jacques Prévert (1900-1977), op wiens teksten de voorstelling is gebaseerd.

Later is te laat van Theater Artemis werd geregisseerd door artistiek leider Floor Huygen, ondersteund door een bont artistiek team met een dramaturg, een choreografe, een actrice met opera als achtergrond, een knappe acteur, een muzikant en twee eigenzinnige vormgevers.

Tot een begrijpelijke voorstelling heeft al die samenwerking niet geleid. Want wat doen toch al die stapels isolatiemateriaal en houtsoorten op het toneel? Waarom nemen de acteur en de actrice met iedere nieuwe tekst een nieuwe rol aan? En waarom rennen ze achter elkaar aan zonder elkaar te vangen?

Wat het er niet makkelijker op maakt zijn de pogingen van actrice Cora Burggraaf om in spel en beweging het derde balkon achterin de schouwburg te bereiken. Ze staat namelijk niet in een schouwburg en blaast zodoende met haar krachtige stem de peuters van de eerste vier rijen af. Gelukkig biedt Van Sprundel tegenwicht, maar hij wordt in zijn kunnen beperkt door steeds nieuwe teksten die niets bijdragen aan de vaart van de voorstelling.

Ongetwijfeld zit het stuk vol subtiliteiten en wie heel precies luistert, hoort ook die prachtige zinnen van Prévert op de achtergrond. Maar Floor Huygen heeft iedereen teveel zijn eigen artistieke gang laten gaan en kreeg de kudde uiteindelijk niet meer samen.

Jowi Schmitz

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden