Bonnetjes geven aardig inkijkje in leven bewindslieden

Alle bonnetjes, van alle bewindslieden. Ze staan vanaf vandaag allemaal online. RTL Nieuws vroeg ze op bij alle ministeries. Echt schokkende zaken zitten er niet tussen.

Sebastiaan Timmermans
null Beeld

De documenten zijn vele tientallen pagina's lang en bevatten volop informatie over het leven van een bewindsman- of vrouw. Specifieke informatie over bijvoorbeeld bestelde gerechten is onleesbaar gemaakt.

Burger King
Met afstand de hoogste bedragen zijn voor dienstreizen die worden gemaakt naar het buitenland. Ook wordt wel duidelijk dat ministers en staatssecretarissen bijna nooit thuis eten. Vele bonnetjes zijn er voor restaurants en cateringbedrijven. Dat hoeft niet altijd enorm luxe te zijn. Zo eet minister De Jager van Financiën regelmatig bij de Burger King en zit er ook een bonnetje van de Haringkraam Buitenhof bij.

Minister van Bijsterveldt van Onderwijs lijkt een bijzondere voorliefde voor pizza's te hebben. Wellicht opvallender is dat de minister op 20 juni 2011 zeven iPads kocht. Maar volgens haar woordvoerder was slechts een iPad voor de minister, en waren de andere zes voor haar ambtenaren.

Ook vernemen we dat staatssecretaris Bleker ruim 17.000 euro per jaar declareert voor zijn pied-à-terre in Den Haag. Daarbij komt nog zijn inrichting die hij keurig bij Ikea kocht ook nog eens een kussen ter waarde van een dikke 36 euro van de Xenos.

Ook blijkt dat staatssecretaris Bleker nadat hij een talkshow had bezocht, een nacht te hebben doorgebracht in een Amsterdams hotel voor 392 euro. Een tweede keer boekte hij een kamer in een ander hotel in Amsterdam voor 342 euro, omdat hij een congres moest openen. Volgens zijn woordvoerder zullen de dure overnachtingen van Bleker tot het verleden behoren. 'De staatssecretaris heeft aangegeven niet meer in dit soort klasse hotels in Nederland te willen verblijven', aldus de woordvoerder.

Bloemetje
Wanneer minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie een bloemetje stuurt is dit altijd het model 'Dame'. Minister Rosenthal declareert weer volop boeken.

In totaal declareerden de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte in hun eerste jaar voor zo'n anderhalf miljoen euro. Koplopers zijn minister Rosenthal (325.519 euro) en staatssecretaris Knapen (202.145 euro). Dat is niet zo vreemd, aangezien zij Buitenlandse Zaken onder hun hoede hebben en daarom veel moeten reizen. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten declareerde met 6215 euro juist het minst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden