Bonnenactie politie verschoven naar vrijdag

De politiebonden hebben de actie om het innen van boetes te verhinderen van woensdag naar vrijdag uitgesteld. De actie betreft boetes voor minder dan 20 kilometer per uur te hard rijden en alle overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Door software-instellingen aan te passen worden de snelheidsovertredingen en de lagere boetebedragen automatisch weggefilterd uit de bestanden die door de Nationale Politie naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden gestuurd. Het kost volgens de bonden meer tijd dan gedacht om het filterprogramma op een verantwoorde manier om te zetten.

Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter CAO-voorstel van verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

undefined

Wat kun je doen zonder beboet te worden?

Met de auto: zonder gordel rijden (levert normaal 140 euro boete op), rijbewijs niet kunnen tonen (90 euro), inrijden waar dat verboden is (90), parkeren op een taxistandplaats (90 euro).

Met de fiets: dronken fietsen (140 euro), niet meewerken aan alcoholcontrole (90 euro), rijden met ondeugdelijke verlichting (55 euro).

Voetgangers: door rood knipperlicht bij overweg (65 euro), door rood bij verkeerslicht (65 euro).

Met een invalidenvoertuig: op de snelweg rijden (140 euro), zonder licht rijden (35 euro).

'Overheid loopt miljoenen mis'

'De overheid gaat door deze actie miljoenen mislopen', lieten Gerrit van de Kamp van politiebond ACP en Albert Springer van politiebond NPB vorige week al weten. 'Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe.'

Het verhinderen van de boete-inningen gaat voor onbepaalde tijd door. De politie beheert de server die de processen-verbaal verwerkt. Daarom kan zij deze actie uitvoeren. Voor de filtering wordt de zogeheten witte lijst met onder andere CD en AA-kentekens (diplomatiek en Koninklijk Huis) uitgebreid met de lagere snelheidsovertredingen en boetebedragen.

Vraagtekens bij politieactie

Veilig Verkeer Nederland zet vraagtekens bij de politieactie. VVN acht de kans groot dat mensen zich in het verkeer gaan misdragen omdat ze weten dat er geen sancties op zullen staan. 'Dat werk je met zo'n actie in de hand en dat moet je niet willen hebben', aldus een woordvoerster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden