Bonn is bereid soldaten naar Bosnië sturen Bundeswehr naar Kroatië

De vraag wat precies een Kampfeinsatz is, zal de komende weken in Duitsland het debat bepalen over de zoveelste historische gebeurtenis: voor het eerst in de na-oorlogse geschiedenis, besloot gisteren de regering in Bonn, worden leden van de Bundeswehr buiten het verdragsgebied van de NAVO gestuurd....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

De Duitse soldaten worden in Kroatië gestationeerd, maar zullen onvermijdelijk in Bosnië verschijnen.

Oberstleutnant Alois Bach: 'Stel dat een Duits brandstoftransport, op weg naar een Nederlandse eenheid in Bosnië, wordt aangevallen. Dan is de reactie duidelijk, dan wordt er onmiddellijk teruggeschoten.' De massaal uitgerukte Duitse pers vraagt dóór: wat doet de bemanning van een Duitse Tornado als het Servisch luchtafweergeschut onverhoopt in actie komt. Bach: 'Dan wordt het geschut buiten werking gesteld. Met geweld, inderdaad.'

De legervoorlichter legt nog eens omstandig uit, dat de internationale vredesmacht van 60 duizend man, onder wie vierduizend leden van de Bundeswehr, op verzoek van de strijdende partijen de vrede komt bewaken. Maar uitsluiten kan hij natuurlijk niet dat er slachtoffers vallen bij een 'Kampfeinsatz', dat er voor het eerst sinds vijftig jaar Duitse soldaten sneuvelen. 'Het wordt een robuuste missie', zegt zijn minister, Volker Rühe. De bewindsman houdt 'voor noodgevallen' tevens een nog onbekend aantal parachutisten en Gebirgsjäger in paraatheid.

Wie in de zomer van 1991, tijdens de eerste schoten in Joegoslavië, had voorspeld dat de Bundeswehr nog in 1995 actief zou zijn op de Balkan zou voor gek zijn verklaard. Nooit meer zouden er Duitse uniformen verschijnen, vanwege de door Hitlers Wehrmacht aangerichte gruwelen.

De aanwezigheid van Duitse militairen zou door de lokale bevolking, vooral de Serviërs, als provocatie worden gezien.

Des te groter is het wonder dat het regeringsbesluit volgende week woensdag ongeschonden de Bondsdag zal passeren. De grootste oppositiepartij, de SPD, gaf gisteren reeds het groene licht, conform het onnavolgbare besluit van het Mannheimer partijcongres: de sociaal-democraten zijn tegen een 'Kampfeinsatz', zullen niettemin het gehele pakket steunen, inclusief de zending van speciaal uitgeruste eenheden die automatisch in gevechtshandelingen betrokken raken zodra de door hen beschermde genie- en geneeskundige troepen in problemen geraken.

Interessant is de stemming bij de Groenen, van wie een deel van de leiding wil bewijzen dat de partij inmiddels 'regierungsfähig' is.

Op het partijcongres komend weekeinde in Bremen staan grofweg drie kampen tegenover elkaar: de traditionele pacifisten, de voorstanders van uitsluitend humanitaire bijstand met wellicht wat lichte bewapening, de 'militairisten'. Voor de laatste groep, onder leiding van fractievoorzitter Joschka Fischer, is de val van Srebrenica een ontnuchterende ervaring gebleken.

Fischer c.s. pleiten vóór het sturen van gewapende eenheden, op zich zelf al revolutionair voor een partij als de Duitse Groenen. Dat Fischer het congres achter zich krijgt, is onwaarschijnlijk. Spannend is de vraag of de fractieleden de vrijheid krijgen volgende week naar hun geweten te stemmen. Zo ja, dan kan de Bundeswehr met een gerust hart vertrekken, omdat in de Bondsdag een niet eens noodzakelijke meerderheid van royaal tweederde voor de 'robuuste missie' zal stemmen.

De eerste officieren, een kleine tweehonderd man, vertrekken eind volgende week naar de regio tussen Zadar en Split, waar de Duitse manschappen hun kamp opslaan voor maximaal twaalf maanden. De kosten van de operatie worden geraamd op 700 miljoen D-mark.

In een verlaten dorp, aan de rand van het Teutoburger Woud, en nabij Mönchengladbach in het Ruhrgebied, worden gevechtseenheden inmiddels getraind in huis-aan-huis gevechten, het uitschakelen van sluipschutters en het opruimen van landmijnen. Woordvoerder Bach heeft zoveel aanvragen van journalisten, dat hij na het Bondsdag-debat een kleine twee weken lang dagelijks 'kijkdagen' wil organiseren. Iets zuidelijker, rond Bad Kreuznach, worden 12 duizend (van de 20 duizend) Amerikaanse soldaten voorbereid op hun vredestaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden