Bonkend met je auto de Spaanse Trappen af rijden

ROME In een drukbezochte, met kunst en cultuur volgestouwde stad als Rome is de kans weliswaar aanzienlijk dat er in de openbare ruimte af en toe iets moois kapotgaat....

Eric Arends

De rechterkant van de beroemde 18de-eeuwse trap is bovenin afgesloten voor het publiek, nadat een onbekende vrolijkerd kort geleden zijn auto over de 135 marmeren treden naar beneden stuurde. Het bouwwerk uit 1726 van Francesco De Sanctis is zo zwaar beschadigd dat de gemeente het deels heeft afgezet om valpartijen en mogelijke schadeclaims van bezoekers te voorkomen.

Het is zeker de derde keer in een jaar dat een automobilist de Spaanse Trappen als openbare weg gebruikt. Vorig jaar juni belandde een halfdronken Italiaan ’s nachts met zijn Toyota op de bejubelde treden, die werden aangelegd in opdracht van paus Innocentius XIII. De beschonken bestuurder riep de hulp in van een groep Amerikaanse soldaten die voor de Amerikaanse ambassade werkten. Maar in plaats van de auto de weg op te trekken, duwden zij hem joelend omlaag. Vier militairen werden aangeklaagd.

Minder schadelijk, maar in veler ogen niettemin een pure daad van artistieke blasfemie, was de ‘performance’ begin dit jaar van Graziano Cecchini, een naar eigen zeggen ‘rechtse futuristische kunstenaar’. Cecchini had al eens de aandacht getrokken door een sterk geconcentreerd goedje in de Trevi-fontein te gooien, waardoor toeristen ineens hun traditionele muntje in bloedrood gekleurd water moesten werpen.

Nu stortte de artiest iets verderop een half miljoen rode, blauwe, gele en groene pingpongballen van de Spaanse Trappen. Welke diepere betekenis achter de melige actie schuilging, bleef onduidelijk.

Ook de Fontana della Barcaccia – de ‘fontein van de oude schuit’ uit 1627 op het piazza di Spagna, onder aan de trappen – moest het vorig jaar ontgelden. Dronken Oost-Europese toeristen wilden een aandenken aan caput mundi mee naar huis nemen. Daartoe probeerden zij een van de pauselijke wapenschilden van de ‘zinkende boot’ te slopen. Het gezelschap, dat voor duizenden euro’s schade had aangericht, werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. ‘Op het plein drukt een oude vloek’, schreef dagblad La Repubblica dinsdag met leedwezen. ‘Men grijpt alleen in als het kwaad is geschied. En wie weet hoe vaak dat nog zal gebeuren.’

Eric Arends

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden