Bonje in SP om kritisch artikel

De top van de SP heeft afgelopen vrijdag hoofdredacteur Elma Verhey van het eigen partijblad Tribune geschorst. Verhey weigerde op verzoek van partijsecretaris Hans van Heijningen een kritisch artikel in te trekken over de besluitvorming in de SP....

Het stuk beschrijft de emotionele discussie tijdens een Zwols afdelingsoverleg in juni over het verzoek van het partijbestuur aan Eerste Kamerlid Düzgün Yildirim om zijn zetel in te leveren. De SP’er werd met voorkeursstemmen in de senaat gekozen, maar de partijtop wil vasthouden aan de volgorde van de kandidatenlijst.

Verhey kreeg niet te horen waarom ze het artikel moest intrekken. ‘Kennelijk beviel de inhoud Van Heijningen niet. Ik vind het buitengewoon jammer dat het blijkbaar niet mogelijk is om in eigen kring openheid te geven over partijdiscussies.’ Ook over haar schorsing zegt de hoofdredacteur, die vroeger als journalist bij Vrij Nederland werkte, geen opgaaf van reden te hebben gekregen.

Geen toelichting
Van Heijningen wil zijn besluit niet toelichten. ‘Ik wil eerst met Verhey overleggen hoe we de pers te woord staan. Eerder zou ik onfatsoenlijk vinden. Ook nu blijkt dat zij daar anders in staat.’ SP-leider Jan Marijnissen was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.

Het partijblad verschijnt volgende week. Volgens de redactie staat het gewraakte artikel ‘Zoveel emotie komt niet uit de lucht vallen’ niet in het blad. In het artikel, dat in handen is van de Volkskrant, staan citaten van partijleden die de cultuur en het democratische gehalte van de SP tijdens de vergadering ter discussie stellen.

Aftreden
Drie bestuursleden uit Zwolle kondigen aan af te willen treden. Zij en andere aanwezigen zijn volgens het artikel ‘geschrokken van de manier waarop de partij met mensen omgaat’.

De commotie rondom Yildirim is nog niet ten einde. Met tien andere partijleden heeft de senator het Comité Democratisering SP opgericht. Zij zijn ontevreden over de beperkte invloed van leden op partijbeslissingen.

Persconferentie
Vanmiddag doet het comité tijdens een persconferentie voorstellen aan de partijtop. ‘Die gaan onder meer over de wijze van besluitvorming van het bestuur’, zegt Yildirim. Hij zou onder voorwaarden bereid zijn zijn zetel op te geven.

Internetstaking Emmen
De SP-afdeling in Emmen en de SP-werkgroep Borger-Odoorn is uit protest tegen de steeds verder toenemende censuur vanuit de SP onmiddellijk een internetstaking begonnen. De internetstaking betekent dat de site van Emmen op zwart gaat met een protesttekst erop. ‘Internet is heel belangrijk voor de SP. Onze site wordt niet meer aangepast totdat de partijleiding beterschap belooft’, zegt Rick Denkers, voorzitter van de SP-afdeling in Emmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden