Bondskanselierschap voor Schröder niet langer heilig

SPD-lijsttrekker Gerhard Schröder zal de vorming van een grote coalitie met CDU/CSU niet belasten met een aanspraak op het bondskanselierschap....

Schröder deed zijn uitspraken in de marge van een vergadering van het partijbestuur van de SPD. Bij coalitieonderhandelingen met CDU/CSU gaat het, aldus Schröder, ‘niet om mijn aanspraak, en zeker niet om mijn persoon’. ‘Ik wil de voortzetting van het door mij ingezette hervormingsproces en de vorming van een stabiele regering niet in de weg staan.’

Het is, zo zei Schröder, aan de partij om te bepalen met welke inzet zij de onderhandelingen met de beoogde coalitiepartner ingaat, en of het vasthouden aan zijn kanselierschap daar deel van uitmaakt. ‘Ik zal elke beslissing van de partij accepteren.’

SPD-leider Franz Müntefering zei na afloop van het overleg vooralsnog aan de leidende rol van Schröder vast te houden. Volgens Müntefering zouden concessies van de SPD niet door de uitslag van de verkiezingen in Dresden worden gerechtvaardigd. De CDU verwierf weliswaar een extra zetel in de Bondsdag, maar de SPD vergaarde de meeste tweede stemmen.

Niettemin wordt de positie die de SPD tot dusverre heeft betrokken op termijn onhoudbaar geacht. Haar aanspraak op het bondskanselierschap wordt buiten de SPD door geen enkele partij onderschreven, en ook onder de sociaal-democraten groeit het onbehagen over de tekortschietende realiteitszin bij de partijleiding. Schröder heeft met zijn opmerkingen wellicht een terugtrekkende beweging willen inluiden.

Maar er wordt ook rekening mee gehouden dat Schröder en de partijleiding een tactisch een-tweetje ten beste hebben gegeven. Met zijn tegemoetkomende houding heeft Schröder misschien willen bereiken dat CDU/CSU bereid is eerst over het regeringsprogramma te praten, en pas daarna over de explosieve ‘kanseliersvraag’. Als de coalitiepartners inhoudelijke overeenstemming zouden bereiken, neemt mogelijk de druk op de christen-democraten toe om in te stemmen met een geprolongeerd bondskanselierschap van Schröder.

CDU-leider Angela Merkel heeft in eigen kring daarom kritiek geoogst met haar besluit de gesprekken met de SPD voort te zetten voordat die afstand heeft gedaan van haar machtsaanspraak. Als de SPD tijd wint zou het risico toenemen dat de CDU met de schuldvraag wordt opgezadeld voor het stranden van een grote coalitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.