Bondskanselierschap voor Schröder niet langer heilig

SPD-lijsttrekker Gerhard Schröder zal de vorming van een grote coalitie met CDU/CSU niet belasten met een aanspraak op het bondskanselierschap....

Schröder deed zijn uitspraken in de marge van een vergaderingvan het partijbestuur van de SPD. Bij coalitieonderhandelingenmet CDU/CSU gaat het, aldus Schröder, 'niet om mijn aanspraak,en zeker niet om mijn persoon'. 'Ik wil de voortzetting van hetdoor mij ingezette hervormingsproces en de vorming van eenstabiele regering niet in de weg staan.'

Het is, zo zei Schröder, aan de partij om te bepalen metwelke inzet zij de onderhandelingen met de beoogdecoalitiepartner ingaat, en of het vasthouden aan zijnkanselierschap daar deel van uitmaakt. 'Ik zal elke beslissingvan de partij accepteren.'

SPD-leider Franz Müntefering zei na afloop van het overlegvooralsnog aan de leidende rol van Schröder vast te houden.Volgens Müntefering zouden concessies van de SPD niet door deuitslag van de verkiezingen in Dresden worden gerechtvaardigd.De CDU verwierf weliswaar een extra zetel in de Bondsdag, maarde SPD vergaarde de meeste tweede stemmen.

Niettemin wordt de positie die de SPD tot dusverre heeftbetrokken op termijn onhoudbaar geacht. Haar aanspraak op hetbondskanselierschap wordt buiten de SPD door geen enkele partijonderschreven, en ook onder de sociaal-democraten groeit hetonbehagen over de tekortschietende realiteitszin bij departijleiding. Schröder heeft met zijn opmerkingen wellicht eenterugtrekkende beweging willen inluiden.

Maar er wordt ook rekening mee gehouden dat Schröder en departijleiding een tactisch een-tweetje ten beste hebben gegeven.Met zijn tegemoetkomende houding heeft Schröder misschien willenbereiken dat CDU/CSU bereid is eerst over het regeringsprogrammate praten, en pas daarna over de explosieve 'kanseliersvraag'.Als de coalitiepartners inhoudelijke overeenstemming zoudenbereiken, neemt mogelijk de druk op de christen-democraten toeom in te stemmen met een geprolongeerd bondskanselierschap vanSchröder.

CDU-leider Angela Merkel heeft in eigen kring daarom kritiekgeoogst met haar besluit de gesprekken met de SPD voort te zettenvoordat die afstand heeft gedaan van haar machtsaanspraak. Alsde SPD tijd wint zou het risico toenemen dat de CDU met deschuldvraag wordt opgezadeld voor het stranden van een grotecoalitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.