Bondsdagleden ruziën om kasten en schermen

Uit de nieuwe werkkamer van bondsdaglid Martin Mayer komen opgewonden geluiden. 'Ik heb Internet-verbinding!' Na twee weken wachten eindelijk contact met de wereld....

Langzaamaan installeren de Duitse politici zich in hun nieuwe onderkomens in Berlijn. In het regeringskwartier rond Unter den Linden rijden verhuiswagens af en aan. Volgende week zijn de kanselarij en het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de beurt.

In de gangen van de CDU/CSU-fractie staan stapels verhuisdozen tot het plafond. Werklieden dragen gloednieuwe beeldschermen de kamers binnen. 'Kunt u nu al in de computer?', vraagt een persmedewerkster ongeduldig aan de fractiesecretaresse.

Waarom is nu net de computer met de belangrijkste bestanden geblokkeerd? Waarom heb ik de enige fax in het hele gebouw die het nog niet doet? En waarom is de hotline voor verhuisproblemen de hele dag bezet?

Dat is het soort problemen waarmee de parlementariërs op dit ogenblik te kampen hebben. Maar de meesten laten de installatie graag over aan hun assistenten, terwijl ze zelf vakantie houden. Als begin september in de Rijksdag de zittingen beginnen, kunnen ze aanschuiven in een goed lopend kantoor.

In deze merkwaardige tussenfase van vakantie en verhuisperikelen kan het plotseling gebeuren dat een hele afdeling onbereikbaar is door het omschakelen van de telefoonsystemen. Dat zou na tien jaar tijd voor de voorbereiding van de verhuizing niet mogen, klaagde een CSU-fractielid per brief.

De pers is er natuurlijk als de kippen bij om de 'Umzugspanne' en 'chaos' in kaart te brengen. Maar het is moeilijk om onder de indruk te raken van de genoemde voorbeelden. Bij CSU-voorman Glos is een leren sofa aangekomen zonder rugkussen. Sommige afgevaardigden waren enkele dagen alleen bereikbaar over de mobiele telefoon.

Natuurlijk verdwenen meubels in 'een Bermudadriehoek', vonden er op de gangen ruzies om archiefkasten plaats, en moesten sommigen lang zoeken tot ze ergens hun dozen vonden. 'Maar bij welke verhuizing heb je dat niet?', vraagt Angelika Sewall-Düren zich af. Ze heeft als zakelijk leidster van de SPD-fractie de verplaatsing van 252 collega's begeleid. 'Als je ziet hoe omvangrijk deze verhuizing is, zijn de problemen binnen de perken gebleven. Mij had het verrast als er helemaal niets fout was gegaan.'

Behalve de 120 duizend meubelstukken moest verhuisbedrijf Confern 38 kilometer aan documenten, 46 duizend dozen met boeken, 1300 pc's en 3400 kunstvoorwerpen binnen vier weken verplaatsen. Al die tijd moesten bepaalde delen van de Bondsdag ondanks het zomerreces in staat blijven te werken.

Om sneller ingericht te zijn dan de anderen, ontvreemdden bondsdagleden kasten, of schermden met het belang van hun werk. 'Hadden we iedere eis met voorrang behandeld, dan had Wolfgang Schäuble al een dozijn telefoonaansluitingen gehad', zei een technicus over de CDU-fractievoorzitter.

Over iets meer dan een jaar zijn de nieuwe parlementsgebouwen rond de Rijksdag klaar, dan moet iedereen weer verhuizen. Maar het tijdelijk onderkomen , grotendeels aan Unter den Linden bij de Brandenburger Tor, is ook voor veel geld opgeknapt.

De CDU-fractie is deels ondergebracht in het vroegere DDR-ministerie van Wetenschap en Onderwijs van Margot Honecker, met statige en mooi gerestaureerde zalen. De Duitse democratie heeft op de voorzieningen van haar parlement nooit beknibbeld.

Terwijl de verhuizers zweten en de secretaresses de chaos te lijf gaan, proberen de politici van de verhuizing een telegenieke gebeurtenis te maken. De SPD-bestuurders gingen van Bonn naar Berlijn met een paar bussen, van waaruit ze door bleven werken op laptops en met mobiele telefoons.

Op de televisie zijn deze zomer veel politici te zien die zelf ijverig met een verhuisdoos sjouwen. Jammer voor FPD-fractieleider Gerhardt, dat de camera hem door de gang van zijn kantoor bleef volgen. Zo kregen de kijkers te zien dat de doos leeg was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden