Bondsdag overweegt oprichting Duits Vreemdelingenlegioen
Het Duitse kabinet beslist vandaag over een voorstel van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen over de oprichting van een Vreemdelingenlegioen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, zijn in de toekomst buitenlanders uit de EU welkom bij de Bundeswehr.
In het zogenaamde 'Witboek over het Duitse veiligheidsbeleid en de toekomst van de Bundeswehr', dat vandaag wordt besproken, staat dat opname van EU-burgers in het Duitse leger kan zorgen voor 'verregaande integratie' en 'nieuwe aanwas'. Bovendien zou het 'een sterk signaal zijn naar Europa'. Met andere woorden: het Duitse leger staat open voor EU-burgers zonder Duitse nationaliteit.
Over het onderwerp bestaat al jarenlang discussie. Een eerder voorstel van ex-Defensieminister Karl Theodor zu Guttenberg in 2011 vond geen navolging.
Al 61 jaar mogen alleen Duitsers zich aansluiten bij de Bundeswehr. Bij hoge uitzondering, 'als hier een professionele reden voor is', mogen buitenlanders deelnemen aan operaties van het Duitse leger.
Sinds de afschaffing van de militaire dienstplicht in Duitsland op 1 juli 2011, kampt het leger met een gebrek aan manschappen. Volgens Defensieminister Von der Leyen (CDU) is het daarom tijd om over de grenzen te kijken.
Wetswijziging
Voor het toelaten van buitenlanders in het Duitse leger is een wetswijziging nodig en het is de vraag of die het gaat halen. De SPD, die samen met de CDU regeert, maakt zich zorgen over de financiering van een dergelijk Vreemdelingenlegioen, na jaren van bezuinigingen.
Ook het Bundeswehrverband, de grootste belangenvereniging van Duitse soldaten, is tegen toelating van vreemdelingen tot het leger. De vereniging zegt in een verklaring dat 'het Duitse staatsburgerschap fundamenteel is omdat het (aansluiting bij het leger, red.) draait om een bijzondere wederzijde loyaliteit tussen soldaat en staat'.