'Bondscoach Rijkaard spot met de groepsdiscipline'

Het Nederlands voetbalelftal is op weg naar Euro 2000 zijn twee vaste fysiotherapeuten kwijtgeraakt. Rob Ouderland en Ricardo de Sanders stapten op uit protest tegen de komst van Leo Echteld....

'HET GAAT allemaal om macht. Voor de zes Oranje-spelers die per se door Echteld behandeld willen worden geldt: 'Het is voor ons goed, dus moet Frank Rijkaard dat ook maar goed vinden'. Ik denk dat Rijkaard nu alles uit de kast moet halen om de groepsdiscipline te handhaven. Hij heeft gezegd: ''Als deze kwestie een splijtzwam wordt in de groep, dan is dat de schuld van Rob Ouderland''. Die beschuldiging is belachelijk.

'Rob Ouderland mag natuurlijk hiervan nooit de schuld krijgen. Hij heeft zich juist zeer correct gedragen. De komst van Echteld kan die splijtzwam worden.

'Als het nu ontploft in de ploeg dan geeft ze het Europees kampioenschap uit handen. Dat zou doodzonde zijn voor een groep met zoveel kwaliteit. Maar het hangt er vooral vanaf hoe de andere jongens zullen reageren. Zes spelers hebben, door heel erg door te drammen, hun zin gekregen. Maar er zijn nog anderen ook, die moeten wekenlang aan de slag met die zes.

'Ook moet Echteld nu in een staf gaan werken met zijn collega Pim van Dord; die twee hebben in het verleden notabene problemen gehad. Met Reinier van Dantzig, die zich in het verleden nooit echt vleiend heeft uitgelaten over Echteld en Heus. En ook nog met Huib Plemper, de dokter die eerder de brief tekende tegen de komst van Echteld. Dat alles lijkt me niet bevoorderlijk voor de rust.

'Voetballers krijgen één vinger en pakken een hele hand, dat hoort bij hun instelling als topsporter. Als zij iemand willen hebben die met de zachte hand hoofdpijn behandelt dan moeten ze dat zelf maar weten. Maar dat wil nog niet zeggen dat je dit soort behandelaars allemaal in de medische staf voor Euro 2000 moet opnemen.

'Tijdens de voorbereidingen op het Wereldkampioenschap voetbal in 1998 Frankrijk is het begonnen. In Hoenderloo werden we opeens geconfronteerd met de wens van zes spelers, verwoord door Clarence Seedorf, en gesteund door Kluivert, Ooijer, Davids, Reiziger en Bogarde. Zij wilden hun vertrouwensfysiotherapeuten erbij hebben.

'We hadden toen net een stage in Zwitserland achter de rug, de oefenwedstrijden waren geweest. Alles liep, de ploeg stond er. En opeens kwam die wens van de spelers. Bondscoach Hiddink en teambegeleider Jorritsma wisten natuurlijk al lang dat dit leefde.

'Maar het was natuurlijk niet makkelijk om iemand zoals ik, die al dertig jaar op dit niveau rondloopt, opzij te schuiven of te overrulen. Daar zullen ze best tegen aan gehikt hebben en daarom werden Rob Ouderland en ik zo laat met het verzoek geconfronteerd. Maar wij gingen dwarsliggen. Wij wilden niet dat Echteld en Heus in de medische staf zouden worden opgenomen.

'Waarom niet? Zij gebruiken geen fysiotherapie, geen tape of andere manieren van behandelen waarvoor wij de verantwoordelijkheid droegen. Zij zeggen: ''Wat moet ik met al die fysiotherapieapparaten?'' Met intensieve massages gaan ze één pijnpunt, één pijnprikkel, één weefselschadepunt te lijf. Vervolgens bouwen ze het verder op met hun manier van krachttraining, en dat aangevuld met een pyschologische benadering.

'Zij komen uit de school van de Amsterdamse fysiotherapeut Richard Smith en diens behandelwijze betekent drie uur aandacht voor één plek. Heel intensief werken met ellebogen, met duimen. Uren durende aandacht en dat vinden de spelers prachtig. Na de enkelbreuk van Winston Bogarde kwam Ricardo de Sanders van de KNVB langs. Winston had net Echteld gesproken en die had gezegd: ''We gaan je twintig procent sneller maken''. Twintig procent sneller! Dan denk ik: waarom zeg je dat? Dat kan je toch nooit waar maken. Absolute onzin.

'Hun werkwijze is incidenteel en niet structureel. In Hoenderloo bedachten we dat Echteld en Heus niet continu bij ons hoefden te zijn. Ze zouden ook in de buurt kunnen blijven, zodat de spelers er naartoe konden als ze een middag of een avond vrij hadden. Rob en ik hebben vervolgens een aantal voorwaarden op papier gezet. Eén daarvan was dat de kosten van verzorging voor de spelers zouden zijn. Ook zouden ze incidenteel en op vrije momenten naar Echteld en Heus gaan. Als er een lichte blessure was konden de spelers kiezen.

'Maar toen we eenmaal in Zuid-Frankrijk zaten, werden de regels met voeten getreden. De spelers gingen elke dag naar buiten. In het begin meldden ze dat nog wel, daarna werd terloops geroepen: 'We zijn even naar onze behandelaars'. Op een gegeven moment waren ze daar dag in dag uit en rolden ze een aantal keren om drie uur 's nachts in bed. Ze gingen dan met twee of drie man met de auto, naar een klein dorpje vlakbij. Hans Jorritsma verrichtte hand- en spandiensten. Dan kwamen ze laat terug, storend voor anderen. Er werd fors gekankerd, met name door Bergkamp, Numan en Overmars, en door de Nederlandse groep die niet in Italië of Spanje voetbalde. 'Hoe kan dat nou toch, dat zij zo maar de deur kunnen uitlopen?'

'Guus Hiddink vond dat allemaal niet erg en wilde daar ook geen discussie over aangaan. Dat spelers zich buiten de groepsdiscipline plaatsen, zag Hiddink niet als een probleem. Hij had toestemming gegeven voor deze constructie en de onrust waartoe dit leidde, daar zat hij niet mee. Hij heeft er jegens de spelers ook geen punt van gemaakt. Alles is keurig netjes buiten de pers gehouden.

'Maar voor de medische staf was het een moeilijke en onwerkbare situatie. We wisten eigenlijk niet wat er met de spelers aan de hand was. Bijvoorbeeld Patrick Kluivert zei tegen Overmars, toen hij last had van spierklachten: ''Ga maar even mee naar onze behandelaars, want dan ben je weer zo beter''. Wij moesten dan aan de hand van verslagjes van Echteld en Heus aan Guus en zijn staf doorgeven wat er gaande was.

'Bovendien hielden ze zich niet aan de afspraken. Zij breidden hun taken uit en voerden de frequentie van behandeling op. Wij hebben ook gezegd dat het tegen de afspraak was dat Echteld en Heus bij alle trainingen aanwezig waren, en zelfs op de voor de pers verboden trainingen rondliepen. Ze mochten niet op het veld komen, maar werden gewoon door Hans Jorritsma toegelaten. Voor ons waren dat irritante overtredingen die het totale negatieve beeld bepaalden.

'Die situatie in Frankrijk heeft bij Rob Ouderland tot de nodige spanningen geleid. En dat is één van de redenen dat hij nu heeft bedankt. Iedereen kan alles beloven, vindt hij, en Echteld kan zeggen dat hij zich deze keer echt zal aanpassen, maar dat gaat drie dagen goed. De vierde dag komt er spanning en de vijfde dag ontploft het.

'Ik denk ook dat beide persoonlijkheden erg verschillend zijn. Ouderland en Echteld zullen nooit door één deur kunnen. Ouderland heeft een functie binnen het team en Echteld heeft dat niet. Hij is zo vrij als een vogeltje en heeft met niemand anders dan zijn patiënt wat te maken. Dat is een te groot cultuurverschil. Ze passen niet bij elkaar.

'Ik weet niet waarom KNVB-directeur Arie van Eijden opeens is omgeslagen. Vorig jaar riep hij nog: Echteld komt er niet in! Of dat de druk van Rijkaard of Jorritsma is geweest, dat weet ik niet. Hij heeft nu besloten dat Echteld wordt toegevoegd aan de staf, wetende dat Rob Ouderland absoluut niet kan en wilde werken met hem als staflid. Waarom is die beslissing niet eerder genomen? Hij had veel eerder moeten beslissen dan was deze onrust niet ontstaan.

'De sportmedische afdeling van de voetbalbond levert al dertig jaar lang kwaliteit en werkt discussieloos. Ik heb 25 coaches meegemaakt. De afdeling was eraan gewend om zich aan te passen en er het beste van te maken voor de groep. Dat is altijd goed gegaan.

'En deze bondscoach laat nu zijn medische staf vallen. Alles dat de medische afdeling heeft opgebouwd is weg. Ouderland moet slikken, omdat Rijkaard en de zes spelers dat weigerden. Op mijn afscheidsreceptie, nu één jaar geleden, zei Hans Jorritsma tegen mijn opvolger Huib Plemper: ''Reken er maar op Leo Echteld bij het komende EK wel deel uitmaakt van de medische staf.''

'Zo lag het dus. En zo is het gelopen. Ik ben het meest teleurgesteld in de technische staf, in Frank Rijkaard. Dat hij zijn eigen afdeling en Rob die hij al heel lang kent, heeft laten vallen. Rob heeft nog geprobeerd een compromis te sluiten. Op een zaterdag is hij bij Frank thuis geweest met een voorstel. Hij stelde voor om tijdens het toernooi dagdelen af te spreken waarop Echteld binnen zou kunnen komen. Frank was positief. Maar na het weekeinde wees hij het opeens af, was hij faliekant tegen.

'Het is een ook enorme teleurstelling dat de KNVB uiteindelijk de eigen medische afdeling negeert. Dat er wordt gezegd dat alles moet wijken voor dit Euro 2000-project. Twee topfysiotherapeuten van de KNVB staan nu buitenspel.

'Ik heb 31 jaar bij de KNVB gewerkt, en 252 interlands meegemaakt. Maar een uitnodiging voor een wedstrijd van het Nederlands elftal krijg ik niet. Maar door deze kwestie heb ik toch al mijn laatste bemoeienissen met Euro 2000 en de KNVB op een laag pitje gezet. Ik hoef Oranje niet meer te zien. Ik hoef niet te zien hoe de opvolger van Ouderland het veld in loopt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden