Bondscoach eist mild oordeel over handballers

Nederland bereikte tijdens de Haarlemse Handbalweek een vierde plaats achter winnaar Noorwegen, Portugal en Tunesië. De nieuwe bondscoach Leszek Krowicki spuide na afloop van het toernooi nogal wat kritiek op de eveneens nieuwe lichting internationals, maar vroeg de aanwezige journalisten toch vooral mild te oordelen....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

HAARLEM

Voorlopig valt er nog wat schotkracht uit de tweede lijn en degelijkheid in te bouwen. De Nederlandse ploeg dwong respect af tegen Tunesië (22-18 winst) en het verrassend sterke Portugal (28-26 verlies), hield de schade beperkt tegen de topper Noorwegen (21-26) en speelde zaterdag zwak tegen Italië (26-24 verlies). Het slot van de vijfdaagse, gisteren tegen de Verenigde Staten, was ook niet groots, maar wèl drukte Nederland de Amerikanen met 25-23 naar de laatste plaats.

De hobbels die Krowicki de komende jaren gaat nemen liggen op het personele vlak. Met spoed wordt bijvoorbeeld gezocht naar een goede linkeropbouwer. Dat die bij Sittardia rondloopt (Patrick van Olphen) heeft Krowicki 'ook gehoord', maar hij wil alleen met jongeren aan de slag; de huidige selectiespelers zijn gemiddeld 23 jaar oud.

Ook wil de 38-jarige voormalige vrouwentrainer dat zijn mannen weerbaar worden: 'Nusser is grieperig, Leider heeft koorts, Van der Zanden en Mastenbroek hebben een enkelblessure, Van Mierlo wordt beperkt door een pijnlijke lies, Hölscher heeft nog last van een vinger die uit de kom was en Beers kan niet spelen vanwege een knieblessure. Een lange blessurelijst wijst op een gemiddeld gebrekkige conditie, en het is niet mijn taak daaraan te werken.'

Krowicki verweet zijn ploeg wisselvalligheid en stelt zich pas tevreden als de machine geen moment meer hapert. 'In het moderne handbal moet je zestig minuten voluit gaan. Drie minuten ongeconcentreerd spelen betekent verliezen. De afgelopen vijf handbaldagen heb ik maar drie goede speelhelften gezien. Veel te weinig natuurlijk.'

Het fysiek danig aangetaste nationale team zag er gistermiddag extra benepen uit in het aanschijn van de stevige en boomlange Amerikanen. De VS, die geen handbalcompetitie kennen, hebben een stel basketballers gerecruteerd en reizen Europa af om zich op de Olympische Spelen van Atlanta voor te bereiden. In de verdediging gedroegen de gespierde gasten zich zeer beheerst, misschien ook wel uit genegenheid met het publiek dat de 'Stars and stripes' via het wedstrijdbulletin volledig meezong.

Aan Nederlandse zijde was Peter Portengen de enige die begreep dat er op showgebied goede zaken vielen te doen. Al zijn negen treffers, de meeste geproduceerd uit de linkerhoek, waren van een onnavolgbare schoonheid. Het hoge baltempo dat Nederland de rest van de week had gevoerd, werd dit maal danig verstoord door de trage acties van rechteropbouwer Van Dijk. Over Portengen en Van Dijk oordeelde Krowicki verrassend: 'Van een speler als Portengen verwacht ik meer, Van Dijk heeft bij mij zijn vaste stek veroverd.'

HAARLEM: mannen, handbalweek: Nederland - Italië 24-26 (11-12). Doelpunten Nederland: Portengen 5, Hölscher 5, Kersten 3, Van der Zanden 3, Schmetz 3, Van Dijk 2, Ter Mors 2, Aalmoes.

Nederland - Verenigde Staten 25-23 (12-10). Doelpunten Nederland: Portengen 9, Kersten 6, Hölscher 2, Jongen 2, Nusser 2, Van Mierlo 2, Ter Mors, Schmetz.

Tunesië - Portugal 27-29, Noorwegen - Verenigde Staten 28-17, Tunesië - Noorwegen 15-17, Portugal - Italië 27-29.

Eindstand: 1. Noorwegen 5-10, 2. Portugal 5-8, 3. Tunesië 5-4 (106-108), 4. Nederland 5-4 (118-121), 5. Italië 5-3, 6. Verenigde Staten 5-1.

Vrouwen, kwalificatie EK: Nederland - Italië 26-17 (11-6). Doelpunten Nederland: Mulder 5, Van der Knaap 5, Boricanu 5, Kossen 4, Vaassen 2, Burgers 2, De Kok, Van Goor, Ordelmans.

Stand in de poule: 1. Italië 4-4, 2. Nederland, Zwitserland 2-2.

Programma: 13 december (Beverwijk): Nederland - Zwitserland; 16 december: Zwitserland - Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden