Nieuwschris christie

Bondgenoot van Trump noemt juridisch team van de president ‘nationale schande’

Een prominente bondgenoot van Donald Trump heeft er bij de president op aangedrongen te stoppen met zijn pogingen de verkiezingsuitslag aan te vechten. Chris Christie, de voormalige gouverneur van New Jersey noemt het juridische team van Trump ‘een nationale schande’.

Sacha Kester
Chris Christie, hier op een archieffoto uit 2017: ‘Als je het bewijs in de rechtszaal niet naar voren brengt, dan moet dat betekenen dat het bewijs niet bestaat.’ Beeld AP
Chris Christie, hier op een archieffoto uit 2017: ‘Als je het bewijs in de rechtszaal niet naar voren brengt, dan moet dat betekenen dat het bewijs niet bestaat.’Beeld AP

Trump weigert zijn verlies toe te geven, en heeft in meerdere staten een hertelling van de stemmen aangevraagd, en tientallen rechtszaken aangespannen omdat er fraude zou zijn gepleegd – iets waarvoor zijn juridische team vervolgens geen bewijs kan overleggen. Veel Republikeinen steunen de juridische pogingen, maar een klein, en groeiend aantal van hen, spreekt zich hiertegen uit.

‘Het juridische team van de president is, eerlijk gezegd, een nationale schandvlek’, zei Christie zondag tegen de Amerikaanse zender ABC. Volgens de oud-gouverneur had het team ‘buiten de rechtszaal de mond vol van verkiezingsfraude, maar zodra zij voor de rechter staan, hebben ze er geen argumenten voor.’ Als je het bewijs in de rechtszaal niet naar voren brengt, zegt Christie, dan moet dat betekenen dat het bewijs niet bestaat. ‘En het land is uiteindelijk het belangrijkst. Hoezeer ik ook Republikein ben, en van mijn partij houd, het land gaat voor.’

Zondag verwierp een federale rechter in Pennsylvania een rechtszaak die Trumps campagneteam had aangespannen omdat er geen fraude kon worden aangetoond. Rechter Matthew Bran sprak van ‘wettelijke ongefundeerde argumenten’ en ‘speculatieve beschuldigingen’, en voegde daaraan toe:‘Ik heb niet de autoriteit om het stemrecht van een persoon af te nemen, laat staan van miljoenen burgers.’

Consequenties

In het interview met ABC benadrukte Christie dat hij een aanhanger van Trump was, en twee keer op hem heeft gestemd, ‘maar verkiezingen hebben consequenties, en we kunnen niet blijven doen alsof er iets is gebeurd dat helemaal niet is gebeurd.’ Christie was in 2016 de eerste gouverneur die zich achter het kandidaatschap van Trump schaarde en heeft hem eerder dit jaar ook geholpen de debatten met Joe Biden voor te bereiden.

Ook andere Republikeinen drongen er zondag bij Trump op aan om zijn verlies toe te geven. Larry Hogan, de gouverneur van Maryland, zei tegen CNN dat de pogingen van het Trump-kamp om de verkiezingsresultaten te keren ‘erop beginnen te lijken alsof we een bananenrepubliek zijn’.

Fred Uptown, Congreslid uit Michigan, zei bij dezelfde zender dat de kiezers in zijn staat hebben gesproken door voor Biden te stemmen, en senator Kevin Cramer uit Noord-Dakota zei in een interview met NBC dat het de hoogste tijd was om met de transitie te beginnen.

‘Geen lid van ons team’

In het interview met ABC haalde Christie ook uit naar één van Trump’s advocaten, Sidney Powell, die vorige week zonder enige bewijs tijdens een persconferentie stelde dat stemmachines miljoenen stemmen aan Biden hebben toegekend, en dat de software van de machines die in Georgia was gebruikt, was gemaakt in opdracht van de overleden Venezolaanse president Hugo Chavez.

Even later zondag nam het team van Trump zelf ook afstand van Powell. ‘Sidney Powell is zelfstandig advocaat. Ze is geen lid van het juridische team van Trump. Ze is ook geen advocaat voor de president in zijn persoonlijke hoedanigheid’, stelden Rudy Guiliani en Jenna Ellis, twee advocaten uit het team, in een verklaring. Vorige week heeft Trump Powell in een tweet nog expliciet genoemd als onderdeel van van zijn ‘geweldige advocaten en vertegenwoordigers’.

LEES OOK:

Podcast: Republikeins opportunisme
Hoe gaat het er in de VS nu aan toe? Vanuit de hoofdredactionele ‘oval office’ praten Natalie Righton, Gijs Groenteman en Pieter Klok na over de naweeën van de verkiezingen in POTUS de podcast.

Trump klampt zich steeds ondemocratischer vast aan de macht
Nu zijn rechtszaken om de verkiezingsuitslag aan te vechten op niets uitlopen, probeert de Amerikaanse president Trump via het schuiven met kiesmannen aan de macht te kunnen blijven. Hoelang kan dit nog duren?

Hertelling Georgia voltooid: Biden blijft de winnaar
De hertelling van de stemmen in de Amerikaanse staat Georgia levert opnieuw een overwinning op voor de Democraat Joe Biden in die staat. De minister van Binnenlandse Zaken van Georgia, Brad Raffensperger, heeft dat donderdag (lokale tijd) meegedeeld.

Trump wil nu via politieke weg verkiezingsuitslag beïnvloeden en nodigt volksvertegenwoordigers uit Michigan uit
Nu Trumps rechtszaken over vermeende verkiezingsfraude een voor een op niets uitlopen, gooit de president het over een andere boeg. Hij probeert de verkiezingsuitslag nu te veranderen door steeds meer politieke druk op partijgenoten uit te oefenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden