Bonden: zijn schulden echte reden ontslag?

Afvalverwerker Van Gansewinkel gaat bij een reorganisatie in Nederland en Belgie zeshonderd banen schrappen,waarvan driehonderd in Nederland. Voor tweehonderd werknemers in Nederland wordt gedwongen ontslag aangevraagd. De klappen vallen vooral onder staf- en ondersteunende functies, minder onder chauffeurs en beladers.

EINDHOVEN - Bij het bedrijf werken 7.500 mensen in negen landen, waaronder 4.500 in Nederland. Volgens bestuursvoorzitter Cees van Gent is de sanering noodzakelijk door de economische crisis. Die leidt tot minder afvalvolumes, prijsdruk en overcapaciteit. 'Helaas zullen medewerkers hierdoor hun baan verliezen', zei de nieuwe topman, die onlangs na een bestuurscrisis is aangesteld en die de reputatie geniet van 'ijzervreter'.

De vakbonden zijn wantrouwig. Zij erkennen dat de afvalmarkt een lastige tijd doormaakt - ook andere afvalverwerkers hebben reorganisaties aangekondigd. Maar de bonden menen dat de problematiek bij Van Gansewinkel vooral ook wordt veroorzaakt door de enorme schuldenlast van het bedrijf.

In 2007 verwierven twee durfkapitalisten, KKR en CVC, het afvalbedrijf dat in 1964 door Leo van Gansewinkel in het Brabantse Maarheeze is opgericht. Ze lieten het samengaan met Afvalverwerkingsbedrijf Rijnmond (AVR), dat ze een jaar eerder hadden verworven. Zoals gebruikelijk in de wereld van private equity zadelden de nieuwe eigenaren hun aanwinst op met een enorme schuldenlast, waardoor jaarlijks ruim 100 miljoen euro aan rente moet worden betaald.

'Ze hebben eigenlijk hun eigen overname betaald. Er is 1,5 miljard euro op de balans gegooid als lening', zegt vakvbondsbestuurder Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten. 'Dan vragen wij ons af: hoe ga je dat oplossen? Bestaat het bedrijf over drie jaar nog wel? Ook als je er een paar honderd man uitgooit, dan nog zit je met die enorme rentelast.'

Ook zijn collega Tjeerd Orie van CNV Vakmensen is achterdochtig: 'Volgende week hebben we overleg met de directie en hopen we meer informatie te krijgen. De aandeelhouders hadden het bedrijf allang naar de beurs willen brengen om te cashen. Dat is door het slechte beursklimaat niet gelukt. We zullen niet accepteren dat de werknemers de rekening betalen om de aandeelhouders te spekken.'

De directie heeft vrijdagmiddag om een uur ongeveer 160 managers uit Nederland en Belgie ingelicht over de reorganisatie. Maar bij het overslagcentrum van Van Gansewinkel in Eindhoven-Noord weten de werknemers een paar uur later nog van niks. 'Ik ben de hele dag aan het rijden. Ik heb nog niets gehoord', zegt een chauffeur die net een grote vrachtwagen met afval op de weegbrug rijdt.

'Alles wat ik weet, heb ik net op de radio gehoord', aldus een collega. Enkele medewerkers in het schaftlokaal, gestoken in felgekleurde veiligheidshesjes, willen helemaal geen commentaar geven. 'Ga maar naar de weegbrug', roept iemand. Hij gebaart naar buiten.

Bij de weegbrug worden de afvalwagens gewogen. 'Hier komt van alles binnen; bedrijfsafval, sloophout, huishoudelijk afval', vertelt een medewerker. 'Het wordt hier opgeslagen. Uiteindelijk gaat het naar de afvaloven.' Maar over de sanering kan hij niets zinnigs zeggen.

IJzervreter

Volgens woordvoerder Frank Janssen is het niet zo vreemd dat de meeste werknemers nog niet op de hoogte zijn van de reorganisatie. 'De chauffeurs zitten de hele dag op de weg. Die vinden de brief aan het eind van de dag in hun bakje.'

Van Gansewinkel heeft de naam 'een buitengewoon sociale werkgever' te zijn, zegt vakbondsbestuurder Van den Dungen. Maar het is de vraag of dat nog steeds zo is. Oud-topman Ruud Sondag vertrok dit voorjaar na een conflict met de commissarissen, met name de vertegenwoordigers van de durfkapitalisten, over het beleid. Ook twee 'onafhankelijke'commissarissen hielden het voor gezien.

Van den Dungen: 'De cultuurdragers van het sociale beleid, zoals Ruud Sondag, zijn weg. De nieuwe topman Van Gent heeft de reputatie een ijzervreter te zijn. We houden ons hart vast.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden