Bonden willen uitleg over geld van Van der Ploeg

Vakbonden en werkgevers in de kunstensector verwijten staatssecretaris Van der Ploeg van Cultuur dat er in de Voorjaarsnota geen aandacht wordt besteed aan de verbetering van de arbeidsvoorwaarden van kunstenaars....

Van onze verslaggeefster

Het Contactorgaan Nederlandse Orkesten, de Nederlandse Toonkunstenaars Bond, de Vereniging van Werkgevers in de Kunsten, FNV Kiem en de Federatie van Kunstenaarsverenigingen maken uit de Voorjaarsnota op dat er geen geld is uitgetrokken voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden en voor een verhoging van de salarissen. Zij willen daarover uitleg van Van der Ploeg.

Het steekt de organisaties dat er wel geld is voor andere delen van de publieke sector, maar niet voor hen. Verplegers en onderwijzers krijgen meer geld, leggen de organisaties Van der Ploeg uit, dus 'de achterstand van de kunstensector wordt alleen maar groter'.

Begin dit jaar hebben Cap Gemini en Ernst & Young een onderzoek gedaan naar de arbeidsvoorwaarden in de kunstsector. Van der Ploeg had hen die opdracht gegeven nadat de Tweede Kamer hem had gevraagd om cijfers en feiten.

Uit het onderzoek bleek dat kunstenaars salarisachterstanden hebben opgelopen en dat voor hen allerlei sociale voorzieningen ontbreken die elders heel normaal zijn, zoals kinderopvang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden