Bonden: versoepeling ambtelijk ontslagrecht is strijdig met wet

Ambtenaren zullen zich met hand en tand verzetten tegen aantasting van hun rechten. Het initiatiefwetsvoorstel van CDA en D66 waarin het ambtelijk ontslagrecht wordt versoepeld, is volgens de ambtenarenvakbonden onwettig omdat het niet met hen is afgestemd en omdat het botst met andere wetten.

AMSTERDAM - Dit zegt Ruud Kuin, voorzitter van de koepel van alle ambtenarenbonden SCO. Als het parlement de wet goedkeurt, zal SCO de rechter meteen vragen minister Spies van Binnenlandse Zaken te verbieden haar handtekening onder de wet te zetten. Daarmee wordt voorkomen dat de wet van kracht wordt.


Vandaag begint in de Tweede Kamer de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel van Fatma Koser Kaya (D66) en Eddy van Hijum (CDA). Volgens dat voorstel verliezen ambtenaren hun bijzondere ambtenarenstatus. Hun positie wordt gelijkgetrokken met werknemers in het bedrijfsleven. Dat heeft vooral gevolgen voor het ontslagrecht.


Het wetsvoorstel heeft volgens Kuin en advocaten Stefan Sagel en Mirjam Kerkhof van kantoor De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam geen realiteitswaarde. 'In wetgeving is vastgelegd dat over wijziging van de rechtspositie overlegd moet worden met de bonden. Gaat het om verslechteringen dan moet er met hen overeenstemming worden bereikt. En hier gaat het om een verslechtering', zegt Sagel.


In het wetsvoorstel wordt dat 'overleg- en overeenstemmingsvereiste' buiten werking gesteld. Sagel: 'Je kunt niet met terugwerkende kracht de regels van het spel veranderen. Het is toch curieus dat juist een partij als D66, die altijd pal voor de rechtsstaat staat, met zo'n voorstel komt.'


Het overleg met de bonden is in de wet vastgelegd omdat de overheid zowel wetgever als werkgever is. 'Die rollen brengen mee dat de overheid als werkgever niet eenzijdig de rechtspositie van de ambtenaren kan wijzigen', zegt advocaat Kerkhof.


Kuin wijst aanpassing van de ambtenarenstatus en het daarbij behorende ontslagrecht niet principieel af. 'Dan moet daarover overlegd worden. Als de minister met voorstellen komt, zullen we daar constructief op reageren.'


Aanpassing van de ambtenarenstatus raakt zo'n 900 duizend ambtenaren bij onder meer rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en het onderwijs. 'In het regeerakkoord zijn tienduizenden ontslagen voorzien bij de overheden', zegt Kuin.


Aanpassing van het ambtenarenrecht staat ook in het regeer- en gedoogakkoord, maar de opeenvolgende ministers van Binnenlandse Zaken, Piet Hein Donner (CDA) en Liesbeth Spies (CDA) hebben geen initiatief genomen om dat uit te voeren. Het lijkt erop dat de regeringspartijen het initiatief bij de Tweede Kamer laten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden