Bonden vallen Di Rupo al aan

'Vandaag zullen we zien welke Belgen niets van de actuele situatie gesnapt hebben', schrijft een lezer van de krant La Libre Belgique op de nieuwssite. 'We hebben geen gebalde vuisten nodig, maar handen die werken', reageert een ander.

LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - De Belgische vakbonden houden vandaag een grote betoging, maar dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Net nu de politieke onderhandelaars na 536 dagen klaar zijn om een regering te vormen, vallen de vakbonden het moeizaam bereikte regeerakkoord aan. Nog voor Elio Di Rupo de eed als premier aflegt, aanstaande maandag of dinsdag, wordt zijn regering al onder vuur genomen.

De vakbonden vinden het regeerakkoord, en dan vooral de verhoging van de vut-leeftijd en de beperking van de werkloosheidsuitkeringen, onrechtvaardig en onevenwichtig. 'Sinterklaas trekt naar de bedrijven en beleggers, de Zwarte Piet komt terecht bij de werknemers en sociale uitkeringen', klinkt het bij het ACV, de grootste vakbond van Vlaanderen.

'Sociale uitverkoop'

Om de 'sociale uitverkoop' te stoppen, houden de gezamenlijke vakbonden vandaag een mars door Brussel, waarop tienduizenden werknemers, gepensioneerden en werklozen worden verwacht. In de Vlaamse media gaat men uit van 30 duizend betogers, in de Waalse zelfs van 60 tot 80 duizend. Daarmee wordt het in ieder geval een van de grootste manifestaties in België van de afgelopen vijf jaar.

Maar ondanks die hoge opkomst krijgt de vakbondsactie ook veel kritiek. Werkgeversorganisaties, politici en ook veel gewone werknemers vinden een betoging in de huidige economische en politieke situatie onverantwoord. 'De vakbonden zijn in het verleden blijven steken', klinkt het vooral onder jonge werknemers. 'Ze leven niet in de wereld van vandaag.'

Unizo, de Vlaamse vereniging voor zelfstandige ondernemers, heeft zelfs een tegenactie gelanceerd: de grote 'Wij staken niet'-actie. De organisatie deelt vandaag ontbijtkoeken uit aan werkwilligen. Een internetpetitie met een omroep om niet te staken, werd door ruim 40 duizend Belgen ondertekend.

'Wij zijn het ook niet volledig eens met het regeerakkoord, wij hebben ook bezwaren', zegt Laure Stuyck, woordvoerster van Unizo. 'Maar sociale onrust is wel het laatste wat we nu nodig hebben. We hebben nu eindelijk bijna een regering, dan moet je het land niet platleggen. Er zijn andere manieren om een signaal te geven.'

De vakbonden vinden dat ze voldoende rekening houden met de moeilijke economische omstandigheden. Ze hebben niet opgeroepen tot een algemene nationale staking, en zijn naar eigen zeggen helemaal niet van plan om België plat te leggen.

'We zijn niet naïef', verdedigt een woordvoerder van het ACV zich. 'We weten ook dat er gesaneerd moet worden. We weten ook dat we de vergrijzing moeten tegengaan en de financiële markten moeten sussen. Maar we willen dat het op een rechtvaardige manier gebeurt. Nu riskeert een alleenstaande werkloze terug te vallen op een uitkering die 30 procent onder de Europese armoedenorm ligt.'

De vakbonden vragen vooral om het overleg met de politiek en de werkgevers weer op te starten, iets waaraan het de afgelopen maanden heeft ontbroken. Gezien de scherpe reacties op de betoging, ziet het er volgens sommige waarnemers echter naar uit dat de vakbondsactie overleg eerder zal bruuskeren dan stimuleren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden