Bonden oneens met gemeente over conducteurs

De gemeente Amsterdam en de ambtenarenbonden hebben vrijdagmiddag geen overeenstemming bereikt over de aanstelling van 170 tramconducteurs. De bonden hebben na het overleg met de gemeente gezegd de achterban te willen raadplegen over de te nemen stappen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het trampersoneel van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) staakte vrijdag tijdens de ochtendspits om zijn eisen kracht bij te zetten. De trams bleven tot half negen in de remise. De bonden willen van de gemeente Amsterdam dat de 170 conducteurs, die nu nog volgens de banenpool-regeling worden betaald, een vaste betrekking krijgen.

De bonden, waaronder de AbvaKabo, zeggen dat de gemeente zich niet houdt aan een afspraak die in 1993 met de toenmalige wethouder van verkeer is gemaakt. De afspraak hield in dat de gemeente zich zou inspannen om bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat geld te krijgen voor de 170 conducteurs. Na 1 januari 1995 zouden zij in vast dienstverband komen.

Het knelpunt is echter dat deze banenpoolers niet meer mogen verdienen dan 120 procent van het minimumloon, wat vierhonderd gulden bruto per maand minder is dan het loon van hun collega's in vaste dienst. De bonden zeggen dat de gemeente van de conducteurs volwaardig werk verwacht maar weigert daarvoor te betalen.

Amsterdam krijgt in het kader van de zogenoemde Melkertregeling geld van het rijk voor het scheppen van vijfduizend banen. Met dat geld mag de gemeente geen hoger loon dan 120 procent van het minimumloon betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden