'Bonden krijgen nooit wat ze vragen'

Ondanks economische spanning is lastenverlichting niet in gevaar, zegt minister Gerrit Zalm van Financiën...

Nee, minister Zalm van Financiën is niet geschrokken van de waarschuwing voor oververhitting van de Nederlandse economie die is geuit door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Zalm: 'Het is natuurlijk een waarschuwing, maar we moeten niet in paniek raken.' De VVD-minister ziet er een extra aansporing in geen extra uitgaven te doen bovenop die van het regeerakkoord en de zes miljard aan extra's voor de komende drie jaar.

Dat ook de voor 2001 aangekondigde belastingverlaging van 6,25 miljard gulden - bedoeld als smeermiddel voor het nieuwe belastingplan - doorgaat, staat voor Zalm buiten kijf. 'Mijn inschatting is dat die geen moment in gevaar komt.' Maar dan is het welletjes. Nieuwe meevallers uit de belastinginkomsten kunnen beter worden gebruikt voor versnelde aflossing van de staatsschuld.

Het kabinet blijft bij zijn uitgangspunt voor de Miljoenennota dat in 2001 als gevolg van het nieuwe belastingplan het inkomen van iedereen 1 tot 6 procent stijgt.

- De Nederlandsche Bank rekende uit dat iedereen er in 2001 ongeveer 7 procent in koopkracht op vooruit gaat. Is dat niet te veel?

'Dat cijfer onderschrijven wij niet en het is zeker geen reden om de belastingen minder te verlagen. We stellen één keer per jaar een belastingplan vast en daar doen we het mee.' Zalm gruwt van tussentijdse belastingaanpassingen, ook al dreigt de conjunctuur oververhit te raken. Het gaat de VVD'er juist om begrotingsdiscipline met vastliggende normen voor inkomsten en uitgaven. De president van De Nederlandsche Bank bezat vroeger het rentemiddel, een beproefd instrument om de conjunctuur te beïnvloeden, maar dat is hem sinds de komst van de euro uit handen geslagen.

- Moet er dan iets aan de stijging van de lonen worden gedaan? De looneis van de bonden is 4 procent en in sommige sectoren wordt al meer geboden. De Nederlandsche Bank en de werkgevers waarschuwen voor oplopende spanning in de economie. U ook?

'Ach, in Duitsland was de looneis 6,5 procent en het zijn er 3 geworden. De bonden krijgen nooit helemaal wat ze vragen, je komt altijd lager uit. En dat kan de economie wel aan. De doorwerking is pas merkbaar na invoering van het belastingplan en dan zien we wel. Ik reken erop dat we het jaar goed afsluiten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden