Bonden bereiken akkoord Dumeco over sociaal plan

De industrie- en voedingsbonden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag met de directie van het vleesverwerkend bedrijf Dumeco een principeakkoord bereikt over een sociaal plan....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De vestiging van Dumeco in Goor die al enige tijd stil lag in verband met verminderde aanvoer als gevolg van de varkenspest, moet volgens de directie definitief dicht. Hier werken ongeveer honderd mensen.

Om een goed sociaal plan af te dwingen bezette het personeel het bedrijf. De Voedingsbond FNV verwacht dat de bezetting pas aan het eind van de dag wordt opgeheven, wanneer het voltallige personeel zich over het onderhandelingsresultaat heeft uitgesproken.

Werknemers die bij Dumeco moeten vertrekken, krijgen vier jaar lang een aanvulling op de WW-uitkering. Zij kunnen dit geld ook ineens krijgen. Personeel van 55 jaar en ouder krijgt tot 65 jaar 80 procent van het laatst verdiende brutosalaris. In samenwerking met Arbeidsvoorziening is een uitgebreid scholingsprogramma afgesproken.

De bonden zijn tevreden over het bereikte resultaat, vooral omdat het plan voor het hele bedrijf geldt. Dat wil niet zeggen dat de bonden nu zonder meer akkoord gaan met de sluiting van Goor. Vooral de Voedingsbond FNV is tegen. De bond vindt dat er eerst een goed herstructureringsplan voor de vleesverwerkende industrie moet komen. 'Je kunt de varkenspest niet aangrijpen om zomaar alles dicht te gooien', aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden