NieuwsPolitiestaking

Bonden: agenten krijgen komende drie jaar ruim 8 procent meer loon

Agenten krijgen de komende drie jaar tijd ruim 8 procent meer salaris. Daarnaast ontvangen ze twee keer een uitkering van 400 euro in 2018 en 2019. Dat is het resultaat van maandenlange onderhandelingen tussen de politievakbonden, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de korpsleiding. Vanmiddag was er dan eindelijk het langverwachte cao-akkoord.

Redactie
Agenten komen in Sittard bijeen voor een cao-bijeenkomst.  Beeld ANP
Agenten komen in Sittard bijeen voor een cao-bijeenkomst.Beeld ANP

Ook de werkdruk van agenten wordt aangepakt, onder andere door meer mensen aan te nemen. Het herstelplan dat de politiebonden hebben opgesteld, is daarbij het uitgangspunt, melden de bonden.

De flexibilisering die de korpsleiding wilde doorvoeren, is van tafel. Dat betekent dat het mogelijk blijft dat mensen vier keer negen uur werken. Politiemensen krijgen ook meer zeggenschap en duidelijkheid over hun rooster.

Volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, is het merendeel van de 33 punten in het herstelplan gehonoreerd. De wens om tweeduizend extra rechercheurs erbij te krijgen bleek niet te realiseren. De bonden gaan binnenkort met de minister om tafel om te kijken of er vanaf 2019 vijfhonderd rechercheurs per jaar bij kunnen.

Staking afgelast

Nu er een akkoord ligt, is de aangekondigde staking die van vrijdag 18.00 uur tot zondagnacht zou duren van de baan. Ook het kort geding dat vrijdagmiddag in de rechtbank van Den Haag zou dienen, is komen te vervallen. Minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) wilde hiermee voorkomen dat de politie met een langdurige staking de nationale veiligheid en de openbare orde in gevaar zou brengen.

De acties zijn opgeschort, benadrukt Jan Struijs, voorzitter van politiebond NPB. Het onderhandelingsresultaat moet eerst worden voorgelegd aan de achterban en als die geen groen licht geeft, dan kunnen er weer acties komen. De draaiboeken hiervoor blijven op tafel, zeiden de bonden in een toelichting.

Stroef

Volgens Struijs lopen de gesprekken over de aow en de pensioenen nog stroef. Ook is nog geen duidelijkheid over de mogelijkheid van oudere politiemensen om eerder af te zwaaien. Volgens hem heeft minister Grapperhaus zich rechtstreeks bemoeid met het cao-overleg.

De bonden zagen vanaf donderdagmiddag ‘licht aan het eind van de tunnel bij de onderhandelingen’, zegt Struijs. ‘We zagen de werkgever steeds meer opschuiven naarmate het kort geding dichterbij kwam.’ Volgens Struijs heeft het vertrouwen van de politiemensen in korpschef Erik Akerboom mede door de slepende onderhandelingen een flinke knauw gekregen. ‘Hij moet de eerste stap zetten om weer in gesprek te gaan met agenten.’

Voetbalwedstrijden gaan door

De voetbalbond KNVB is blij dat de staking is opgeschort. Het betekent dat alle wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie kunnen doorgaan. ‘We zijn voor de fans en clubs blij dat er gewoon gevoetbald kan worden’, meldt de KNVB.

Zonder inzet van agenten zouden een aantal wedstrijden in het betaalde voetbal mogelijk niet door kunnen gaan. Zo stond een vraagteken achter de eredivisiewedstrijd van zondag in Alkmaar tussen AZ en Feyenoord en dreigden ook wat duels uit de eerste divisie uitgesteld te moeten worden. Voor de andere acht wedstrijden in de eredivisie hadden de thuisspelende clubs wel al toestemming gekregen van de burgemeester in hun stad om toch te voetballen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden