Bond zoekt opnieuw wachtlijst-patiënten

De Consumentenbond moet opnieuw op zoek naar wachtlijst-patiënten die hun ziekenfonds voor de rechter willen slepen om een snelle behandeling af te dwingen....

Van onze verslaggeefster

De Consumentenbond was daardoor genoodzaakt de geplande rechtszaak af te blazen en zoekt nu nieuwe wachtlijst-patiënten. Welke verzekeraar ditmaal wegens laksheid bij het zoeken naar snelle medische hulp zal worden aangeklaagd, is nog onzeker. Maar Anova en ANOZ zullen ditmaal niet in de beklaagdenbank worden gezet, zo zegt een woordvoerster van de Consumentenbond.

Agis-directeur J. Hendriks verwijt de bond bezig te zijn met een zwartepietenspel waarvan de patiënt de dupe is. Als de patiënten hun verzekeraar hadden laten weten dat ze snelle hulp wensten, waren ze al veel eerder geholpen, aldus Agis. Het concern heeft namelijk een afdeling zorgservice, die het afgelopen half jaar voor vierhonderdvijftig patiënten op een wachtlijst een behandeling heeft geregeld. De verzekerden zijn daarover ingelicht via het contactblad van Agis.

De Consumentenbond vindt dit echter onvoldoende. Zij meent dat de verzekeraar zélf het initiatief moet nemen om na te gaan welke patiënten op een wachtlijst staan en dus in aanmerking komen voor bemiddeling. De bond weigerde, toen zij het kort geding aankondigde, de namen van de patiënten aan Agis door te geven, uit angst dat de verzekeraar hen dan alsnog snel zou laten helpen, bevestigt de woordvoerster. En zo blijkt het inderdaad te zijn gegaan.

Agis erkent wel dat zij haar verzekerden voortaan beter moet informeren over de mogelijkheid van wachtlijstbemiddeling. Van de drie Agis-verzekerden die aanvankelijk door de Consumentenbond voor de rechtszaak waren uitgekozen, zal er één, een patiënt met staar, binnenkort in een privé;kliniek worden geholpen.

Een patiënt met een kapotte knie, de enige van de drie die zich al begin mei bij Anova voor wachtlijstbemiddeling had gemeld, wordt nu onderzocht om na te gaan wat er precies met hem moet gebeuren. Voor deze patiënt was een kort geding niet nodig geweest, aldus Hendriks. Een patiënte met epilepsie zal binnenkort in Duitsland worden geopereerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden