Nieuws

Bond zet bokser uit de selectie vanwege haar deelname aan een WK dat Nederland boycot

De Nederlandse boksbond heeft bokser Megan de Cler uit de selectie gezet vanwege haar deelname aan het WK boksen voor vrouwen. Het evenement in de Indiase hoofdstad New Delhi wordt door de bond geboycot vanwege de deelname van sporters uit Rusland en Belarus.

Pepijn de Lange
De vlaggendrager van het Russische boksteam op  het WK boksen in Delhi. Elf landen boycotten het WK vanwege het feit dat Russische en Belarussische boksers onder hun eigen vlag mogen uitkomen.  Beeld ANP / EPA
De vlaggendrager van het Russische boksteam op het WK boksen in Delhi. Elf landen boycotten het WK vanwege het feit dat Russische en Belarussische boksers onder hun eigen vlag mogen uitkomen.Beeld ANP / EPA

Het bestuur van de bond benadrukt dat De Cler geen toestemming heeft gevraagd voor haar deelname. Toch prijkte de naam van de 19-jarige Nederlandse deze week op de deelnemerslijst van het WK. Woensdag werd De Cler al gezien tijdens de openingsceremonie van het toernooi, vrijdag won ze haar eerste wedstrijd.

Naast Nederland boycotten nog tien landen het WK in New Delhi. Omdat Russische en Belarussische boksers onder eigen vlag mee mogen doen, besloten onder meer Oekraïne, de Verenigde Staten, en Duitsland weg te blijven. Het toernooi wordt georganiseerd door de internationale amateurboksbond IBA, die onder leiding van een Rus staat en gesponsord wordt door het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Politiek steekspel

De Cler, die eind vorig jaar een zilveren medaille op het WK boksen voor junioren won, komt op het WK niet onder Nederlandse, maar onder neutrale vlag in actie. Bij de openingsceremonie zou ze met de vlag van IBA hebben gelopen.

Voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond noemt De Clers deelname ‘een zware inbreuk’ op de afspraken. ‘Het is heel spijtig dat een 19-jarige boksster zich tot inzet maakt van een politiek steekspel’, aldus Van der Vorst. Voor De Cler was het ‘een droom’ om mee te doen aan het WK, zegt ze in een filmpje dat de IBA vrijdag na haar overwinning in de eerste ronde op Twitter zette. De interviewer stipt de ophef over haar deelname voorzichtig aan door te vragen of ze in haar eentje in New Delhi was, maar daar gaat De Cler niet op in. ‘Ik ben heel blij met de steun van mijn familie en de IBA’, zegt de bokser.

Olympische Spelen

De deelname van Russische en Belarussische sporters aan internationale toernooien is sinds de inval in Oekraïne omstreden. Wat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) betreft zijn sporters uit Rusland en Belarus niet, of hooguit onder neutrale vlag, welkom. Over de deelname van Russische en Belarussische sporters aan de Spelen van 2024 in Parijs woeden momenteel hevige discussies.

Of er op de Spelen in Parijs gebokst wordt, is ook nog maar de vraag. Dit sportonderdeel werd georganiseerd door de IBA, maar na chronisch wanbeleid en corruptie deed het IOC de bond in de ban. Voor de Spelen van 2028 heeft het IOC boksen al geschrapt. Voor de Spelen van volgend jaar dreigt het hetzelfde te doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden