Bond wil pensioenakkoord van tafel

Binnen de vakcentrale FNV is aan de vooravond van nieuwe onderhandelingen met werkgevers over de pensioenen nog altijd grote verdeeldheid over de te volgen lijn. FNV Bondgenoten presenteerde vrijdag een plan, waarbij de bond zelfs terugkomt op eerdere afspraken.

YVONNE DOORDUYN

AMSTERDAM - De 'pauze' van twee weken die FNV-voorzitter Agnes Jongerius inlaste om de bonden achter zich te krijgen, is daarmee voorlopig zonder resultaat. Maandag loopt die termijn af. Ambtenarenvakbond AbvaKabo FNV liet vrijdagavond weten de pauze te willen verlengen. 'We hebben meer tijd nodig om met de achterban en de andere bonden te overleggen', zei Edith Snoey, voorzitter van AbvaKabo. Overigens kwam gisteren ook vanuit het CNV nieuwe kritiek. Het eerdere pensioenakkoord, dat bonden en werkgevers sloten in juni vorig jaar, moet 'snel van tafel', aldus CNV-politiebond ACP.

Minister Kamp (Sociale Zaken) zei vrijdag na de ministerraad dat hij 'een beetje ongeduldig begint te worden'. Ondanks de pauze in het polderoverleg werkt de minister door aan de pensioenplannen zoals die in het regeerakkoord zijn neergelegd. Hij wil nog dit voorjaar met wetgeving komen om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 66 jaar in 2020.

Volgens bedenker Willem Noordman, hoofdbestuurder van FNV Bondgenoten, is het alternatieve plan dat hij vrijdag presenteerde, 'het ei van Columbus'. 'Dit is een ultieme poging eruit te komen', verklaart Noordman.

Feitelijk wil FNV Bondgenoten weinig aan het huidige systeem veranderen. Door een paar kleine ingrepen moet het schokbestendiger worden, stelt de bond. 'We stappen af van het reële model, waarover te lang is onderhandeld', zegt Noordman. 'In ons plan worden pensioenen alleen nog gekort als er een zeer grote crisis is. De korting wordt dan bovendien uitgesmeerd over vijf jaar.'

De bond vraagt het kabinet de eisen die het stelt aan de buffers van pensioenfondsen, op te rekken. Op die manier wordt de zekerheidsmarge - of het fonds het pensioen ook werkelijk kan uitkeren - naar beneden bijgesteld. 'De meeste crises duren niet langer dan twee jaar', stelt Noordman. Hij geeft toe dat zijn plan is gebaseerd op de aanname dat de economie gezond blijft.

Doordat het plan dicht bij het huidige systeem blijft, zal het aantal juridische procedures beperkt blijven, denkt Bondgenoten. Volgens de bond kan de pensioenleeftijd bovendien minder omhoog dan in het conceptakkoord dat al op tafel ligt.

Voorzitter Henk van der Kolk van de opstandige bond stelt dat Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld heeft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden