Bond wil boete na beledigen van agent

Den Haag Politieagenten moeten lik op stuk kunnen g even als ze worden uitgescholden. Het beledigen van een politieagent moet geen misdrijf meer zijn, maar een overtreding....

Van onze verslaggever Bart Dirks

Dat voorstel doet politievakbond ACP vandaag aan minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken). De bond reageert op onderzoek van de Arbeidsinspectie. Daaruit bleek maandag dat agenten de laatste jaren ‘fors’ meer te kampen hebben met agressie en geweld.

De politie wil sneller reageren op verbaal geweld. Maar omdat een ‘enkelvoudige belediging’ nu een misdrijf is, kan vervolging alleen via het Openbaar Ministerie en de rechter. Als het een overtreding wordt, kan de politie meteen een boete uitschrijven van 150 tot 300 euro.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van vakbond ACP: ‘Een geldboete die ter plaatse wordt opgelegd, heeft een direct effect. Het legt voor de agressieve burger en voor de omstanders meteen een link met het gedrag.’

Een bijeffect is volgens Van de Kamp dat er minder administratieve rompslomp is voor het Openbaar Ministerie (OM), voor de rechtelijke macht en de politie. Als er geweld wordt gebruikt, blijft dat wel gelden als een zwaar misdrijf, aldus de vakbond.

Minister Hirsch Ballin deelt de zorg van de Arbeidsinspectie over de ontoereikende bescherming van politiemensen tegen agressie en geweld, schrijft hij in een brief die gisteren naar de Tweede Kamer is gegaan.

Er zijn weliswaar al goede stappen op dit gebied gezet, maar er ligt nog veel werk te wachten, vindt de bewindsman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden