Bond van medewerkers onderhandelt al tien maanden over nieuwe cao Notarisklerken voelen zich miskend

'Notarissen zijn juristen, geen ondernemers. Ze willen het kantoor naar eigen goeddunken bestieren, maar van management hebben ze geen verstand....

NOEL VAN BEMMEL

Van onze verslaggever

Noël van Bemmel

BORCULO

De voorzitter van de Bond van Medewerkers in het Notariaat, A. Baakman, heeft weinig vertrouwen in de bestuurlijke kwaliteiten van de notaris. Hij onderhandelt al tien maanden zonder succes met de Koninklijke Notariële Broederschap over een nieuwe cao voor de ruim vijfduizend klerken en secretaresses in het notariaat. 'Oké, klerken hebben baaldagen. Maar dat moet je niet bestraffen, dan moet je naar de oorzaken zoeken', vindt de 47-jarige notarisklerk.

Het werk op een notariskantoor wordt geruisloos verricht door klerken. De meeste beginnen als 22jarige heao'er bij de notaris. Zij houden het archief bij en helpen de oudere klerken met het opmaken van de akten.

Wie het tot volwaardig klerk wil schoppen, blijft 's avonds na op kantoor om te studeren. Na minimaal vier jaar blokken kan de felbegeerde 'akte tot bekwaamheid van notarisklerk' in de wacht worden gesleept. De stof is taai en het werk op kantoor gaat vóór. Slechts 40 procent slaagt in vier jaar.

De klerken voelen zich miskend. Baakman: 'Volgens de notarissen is het opmaken van een akte niet meer dan een druk op de knop, een karweitje voor de jongste bediende. Maar alles wat een gediplomeerd klerk doet, kan blindelings worden gepasseerd en wij geven nog advies ook. Dat kunnen jongste bedienden niet.'

Dit verschil in waardering verklaart de moeizame cao-onderhandelingen. De broederschap (werkgevers) wil het ziekteverzuim terugdringen door in het vervolg bij ziekte nog maar 85 procent van het salaris door te betalen en een vakantiedag te schrappen bij de derde ziekmelding.

'Een belachelijk idee', vindt Baakman. Volgens hem is het ziekteverzuim in het notariaat te verwaarlozen. Het staat op 2,5 procent tegen iets meer dan 7 procent landelijk. 'En als er een ziek is, dan werkt de rest 's avonds door. Het werk komt altijd af en dat kost de notaris geen cent extra.'

In het notariaat wordt overwerk niet vergoed. Wel keren de meeste notarissen aan het einde van het jaar een bonus uit, als zij tevreden zijn over het afgelopen jaar. Maar de klerken wensen niet langer afhankelijk te zijn van de willekeur van hun werkgever. Het moet uit zijn met het eigenmachtig optreden van de notaris.

'Zij missen realiteitsbesef', vindt notaris H. Kleine in Heemstede, de voorzitter van de cao-delegatie van de broederschap.

'De goede klerken krijgen bij ziekte echt wel honderd procent uitbetaald door hun notaris. Maar zij die de kantjes ervan aflopen en baaldagen opnemen, die moeten gestraft worden.' Als een klerk echt ziek is, dan betaalt volgens Kleine de notaris gewoon het salaris door. 'Daar hebben we geen cao voor nodig.'

'Baaldagen? Hoe denk je dat dat komt?', reageert Baakman. 'Het is allemaal stress vanwege de tijdsdruk. Het aantal akten neemt toe, zonder dat er klerken bijkomen en het moet allemaal morgen klaar.'

Volgens hem werkt iedere klerk per week wel één à twee avonden door. De meeste kantoren zijn klein. Als er een kracht uitvalt, dan is de rest de dupe. Dat is reden dat het ziekteverzuim zo laag is.

Kleine begrijpt niet waarom de klerken zo fel reageren op de caovoorstellen. 'Het werk van een klerk is helemaal niet zo moeilijk voor wie een beetje intelligent is. Ze ontvangen een salaris ver boven het caoniveau. Eerlijk gezegd vind ik dat ze behoorlijk overbetaald worden voor het werk dat ze doen.' De onderhandelaar legt uit dat met de komende tariefsverlagingen onder druk van de regering, het uit moet zijn met de royale salarissen. Volgens hem verdienen sommige klerken anderhalve ton per jaar.

Baakman geeft toe dat hij goed verdient. 'Maar dat wordt allemaal minder, terwijl de werkdruk toeneemt en daar verzetten wij ons tegen. Klerken zijn schuchtere, loyale types die niet voor zichzelf op durven komen. Dat moet de bond doen.' Baakman heeft een goede kans dat zijn verzet succes heeft, want in het notariaat is een tekort aan klerken en er bieden zich nauwelijks jonge mensen.

Om zijn positie verder te verstevigen, legt de voorzitter een zwarte lijst aan van kantoren die zich niet aan de cao-afspraken houden. Notarissen die hun klerken onder het afgesproken loon betalen of ten onrechte ontslaan, sleept hij voor de rechter. Vorig jaar kwam het tot twaalf rechtzaken, waarbij de rechter steeds besliste dat het personeelsbeleid van de notaris niet deugde.

De baas van Baakman, notaris S. Vermeer in Borculo, strijkt de revers van zijn grijze krijtstreep glad voor hij ingaat op de strubbelingen van de notarisklerk. 'Nee, ik ben geen liefhebber van cao's. Het gaat hier allemaal zonder. Als het goed met mij gaat, dan laat ik mijn mensen daar graag in delen.'

De voorzitter van de bond zit erbij en hoort zijn notaris met respect aan. Af en toe knikt hij voorzichtig in zijn richting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden