Bond eist onderzoek na zelfdoding agent

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, de Raad van Korpschefs en politievakbond ACP hebben verbouwereerd en bedroefd gereageerd op de dood van een 30-jarige politieman in opleiding. Het is vermoedelijk het derde incident van zelfdoding met een dienstvuurwapen sinds december.

DEN HAAG - Opstelten riep op tot beter toezicht op 'het welzijn' van aspirant-agenten op de Politieacademie, de ACP eist een diepgaand onderzoek.


Het lichaam van de man werd zaterdagmiddag rond een uur aangetroffen op een hotelkamer in Zandvoort. Hij zou zichzelf met zijn dienstwapen om het leven hebben gebracht. De man zat bij het korps Groningen en was afkomstig uit het Friese Beetsterzwaag. Nadat hij maandag niet was komen opdagen voor zijn nachtdienst, was daar een zoekactie in de bossen opgezet.


Over de toedracht van het jongste incident was zondagavond nog veel onduidelijk. Volgens sommige berichten waren ervoor geen signalen geweest dat de man in geestelijke nood verkeerde. Maar volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is het nog te vroeg om dat met zekerheid te zeggen. 'Er zijn ook andere signalen. We weten het nog niet zeker.'


Vorige week vrijdag beroofde een 20-jarige agent in opleiding uit IJmuiden zich met zijn eigen dienstpistool van het leven. Dat gebeurde in een woning in Haarlemmerliede. In december vorig jaar schoot een 25-jarige politieagent in opleiding in Almelo met zijn dienstwapen een caissière dood, waarna de man met hetzelfde wapen zelfmoord pleegde.


Bij dat laatste incident zei Opstelten precies te gaan kijken hoe politieagenten omgaan met hun dienstwapen als ze buiten dienst zijn. Het onderzoek moet uitwijzen hoe de voorschriften daarvoor in de praktijk worden toegepast. De Raad van Korpschefs ziet het dienstwapen in eerste instantie niet als boosdoener. Volgens de korpschefs is het wapen immers slechts een middel en ligt de oorzaak dieper.


Maar volgens Jaap Timmer, hoofddocent politiestudies aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is toch ook de beschikbaarheid van een middel tot zelfdoding van invloed op het aantal zelfdodingen. Zo zouden ook tandartsen, dierenartsen en apothekers relatief veel zelfmoord plegen. Uit buitenlands onderzoek is gebleken dat daar de suïcide onder politiemensen relatief hoog is. In Nederland worden daarvan geen cijfers bijgehouden. Wel durven de onderzoekers de stelling aan dat het aantal zelfmoorden onder agenten boven het gemiddelde ligt.


Volgens ACP-voorzitter Van de Kamp is het hoog tijd voor diepgaand onderzoek. 'De politietop moet hoe dan ook iets doen, maar er moet ook breder gekeken worden. Is de politie hierin wel excessief? Het ging steeds om jonge agenten. Hoe zit het buiten de politie met die leeftijdscategorie?'


Volgens Van de Kamp is in zijn algemeenheid de psychosociale druk op agenten de laatste jaren sterk toegenomen. Zo opereren agenten meer individueel en minder in vast teamverband, waardoor de sociale controle is afgenomen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden