Bonaire viert eindelijk ‘vrijheidsdag’

‘Welkom in het Nederlandse staatsbestel.’ Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaan gewoon tot Nederland behoren. De eilanden worden gemeenten, maar in een bijzondere positie....

‘Als we thuiskomen, is het feest. Vandaag is onze vrijheidsdag’, glundert Reginald Dortalina van de eilandraad van Bonaire. Een Antilliaanse blazersband speelt en de delegaties drinken een glas champagne met minister Nicolaï, die de eilanden zojuist heeft begroet met een: ‘Van harte welkom in het Nederlandse staatsbestel.’

Dortalina is vooral opgelucht dat Bonaire af is van Curaçao. De drie kleine Antillen, in de wandeling aangeduid als ‘K3’, worden deel van Nederland. Tot nu toe waren ze deel van de Nederlandse Antillen, die vanuit Willemstad op Curaçao werden bestuurd. In de praktijk betekende dat dominantie van het veel grotere Curaçao. ‘De Antillen waren onze waarborg. Maar als wij geld voor iets nodig hadden, zeiden ze altijd: wij hebben ook niets’, vertelt Dortalina.

Van Nederland verwacht hij op dit vlak meer betrouwbaarheid. ‘Als die niet doen wat ze beloofd hebben, kunnen we naar de Europese raad stappen.’

Maar Bonaire, Sint Eustatius en Saba zullen gemeenten in een bijzondere positie blijven, waarschuwde minister Nicolaï: ‘Niemand zal verwachten dat sociale voorzieningen op hetzelfde niveau als in Nederlandse gemeenten worden geboden.’

De Antillianen bevestigen dat het niet meteen zo goed zal worden als in Nederland. Delegatieleider Johnson van Saba wil zelfs geen uitkeringsstelsel. Dat zou voor zijn bevolking een ‘gifpil’ zijn, omdat het allerlei gelukszoekers uit het Caribische gebied zou aantrekken, net als op het Franse deel van Sint Maarten het geval is.

Toch zijn de verwachtingen hooggespannen. Op Sint Eustatius moet nodig iets aan de drinkwatervoorziening gebeuren en moet worden geïnvesteerd in de economie.

Minister Nicolaï toonde zich ook tevreden. Hij heeft de delicate onderhandelingen over de nieuwe staatsstructuur deze zomer door de val van het kabinet plotseling geërfd van zijn D66-voorganger Pechtold. Die sloot vorig jaar een akkoord op hoofdlijnen met de Antillen.

Nicolaï brengt het proces nu in een stroomversnelling door alvast een akkoord te sluiten met de drie kleine eilanden. Met Curaçao en Sint-Maarten is de relatie veel moeilijker.

Nicolaï beloofde gisteren: als per 1 januari met Curaçao en Sint-Maarten geen overeenstemming is bereikt, komen hij en de K3-eilanden opnieuw bijeen om zich te beraden op stappen die toch alvast kunnen worden gezet. Daarmee zet de minister de twee ‘lastige’ eilanden onder druk om tot een akkoord te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden