Bon biedt particulier mogelijkheid om werklozen voor klussen in te huren Dienstencheque wordt op proef ingevoerd
De dienstenbon waarmee particulieren werklozen kunnen inhuren om klusjes te doen, komt er. Binnen enkele weken neemt het kabinet een besluit over een aantal experimenten met de dienstencheque....
Van onze verslaggever
DEN HAAG
Hij weigerde woensdag aan te geven welke sectoren een proef gaan invoeren, maar de kans is groot dat in ieder geval de schildersbranche en de schoonmaaksector er deel van uitmaken.
Met de dienstencheque probeert het kabinet meer banen te creëren op het laagste loonniveau. De verwachting is dat de cheque door particulieren wordt gebruikt om klussen te laten doen die nu zwart worden uitgevoerd. Als dat zo is, ontstaat er vanzelf nieuw werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
Het kabinet verwacht van werkgevers en werknemers dat ze zelf ook actief banen tegen lage lonen scheppen. Ze krijgen tot het najaar de tijd om meer mensen aan werk te helpen in de laagste loonschalen. Ook moeten in meer cao's bepalingen worden opgenomen over eenvoudige banen met een beloning op of net boven het minimumloon. Volgens minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten alle betrokkenen samen bewerkstelligen 'dat de stagnatie in de werkloosheidscijfers wordt doorbroken'.
Als in het najaar blijkt dat er naar de zin van het kabinet nog niet voldoende afspraken zijn gemaakt in collectieve arbeidsovereenkomsten, komt het kabinet met maatregelen. Dat kan ertoe leiden dat cao's volgend jaar niet meer worden opgelegd aan hele bedrijfstakken.
Werknemers, werkgevers en kabinet toonden zich na afloop tevreden over het verloop van het gesprek, dat vooral een inventariserend en informatief karakter had. In het najaarsoverleg in oktober willen de partijen conclusies trekken.
Vóór de zomer komen kabinet en sociale partners opnieuw bij elkaar. Onderwerp van gesprek is dan de vraag hoe het verder moet met de door de Tweede Kamer afgeschafte adviesplicht van de Sociaal-Economische Raad. Melkert maakte gisteren duidelijk dat dit kabinet behoefte heeft aan advisering door de SER over zwaarwegende onderwerpen op sociaal-economisch terrein.
'Wij willen geen vrijblijvende advisering. Een SER-advies kan het draagvlak voor het kabinetsbeleid vergroten.' Tevens hecht het kabinet aan de inhoudelijke bijdrage die de sociale partners leveren. Het komende overleg moet leiden tot duidelijke werkafspraken over advisering door de SER.
Namens werkgevers en werknemers toonden VNO-NCW-voorzitter A. Rinnooy Kan en FNV-voorzitter J. Stekelenburg zich ingenomen met de wens van het kabinet in gesprek te blijven met de sociale partners. Rinnooy Kan: 'Op sommige instituties moet je zuinig zijn.'
FNV'er Stekelenburg wees erop dat het kabinet veel invloed heeft op de arbeidsverhoudingen in het land door de rol die de overheid als werkgever speelt. 'De onderhandelingen bij de overheid over de vut en het dictaat waarmee het kabinet cao-partijen confronteert, zijn van grote invloed op de arbeidsverhoudingen.'