Bomterreur eist 43 levens in Bagdad

In Bagdad zijn woensdag rond de veertig doden gevallen toen er kort na elkaar drie autobommen ontploften. Het was de zwaarste aanslag in weken....

AP

Volgens de Iraakse politie vielen er in totaal 43 doden en 85 gewonden.Een Amerikaanse legerwoordvoerder noemde een iets lager aantal: hij sprakvan 32 burgers en zes politieagenten.

De eerste twee bommen ontploften bij het Nahda-busstation in het centrumvan de hoofdstad, waar veel buspassagiers overstappen. De tweede bomontplofte bij de bussen met bestemming Amarah en Basra, twee shi'itischesteden in het zuiden van Irak.

De derde autobom ontplofte een half uur later in de omgeving van hetKindi Hospitaal, waar op dat moment nog steeds veel gewonden van de eerdereaanslagen heen werden gebracht.

Het ministerie van Transport maakte later op de dag bekend dat er vierverdachten waren aangehouden op het busstation. Ze zouden mobieltjes bijzich hebben gehad waarmee ze de explosieven tot ontploffing zouden hebbenkunnen brengen. Volgens de politie ging het ditmaal niet omzelfmoordaanslagen, zoals anders meestal het geval is in Irak.

De bommen ontploften enkele uren voordat de grondwetscommissie haarberaadslagingen over de nieuwe grondwet zou hervatten. De onderhandelaarvan de soennitische Iraakse Islamitische Partij maakte duidelijk dat er nogsteeds grote tegenstellingen bestaan. Hij noemde de shi'itische eis van eeneigen deelstaat in Zuid-Irak onaanvaardbaar.

President Jalal Talabani, een verklaard tegenstander van de doodstraf,heeft een manier gevonden om de doodstraf toch legaal te laten voltrekken.In plaats van een doodvonnis met zijn eigen handtekening te bekrachtigen,heeft hij een van zijn vice-presidenten daartoe gemachtigd.

De eerste Irakezen die zullen worden opgehangen zijn drie moordenaars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden