Bommen in Caïro: twee agenten komen om

Drie bommen ontploften maandag in de Egyptische hoofdstad Caïro, vlakbij het presidentieel paleis van maarschalk al-Sisi. De aanslagen zijn opgeëist door de radicaal-islamitische groepering Ajand Misr, 'Soldaten van Egypte'. Zij protesteren hiermee tegen het afzetten van ex-president Mohamed Morsi, lid van de Moslimbroederschap, op 3 juli een jaar geleden.

AMSTERDAM - Bij de aanslagen kwamen twee Egyptische politieagenten om het leven, terwijl ze de bommen onschadelijk probeerden te maken. Ze waren uitgerukt na een Tweet van Ajand Misr, 'er zijn twee explosieven... op de hoek van het paleis en op het kruispunt van de al-Arhamstraat en de al-Merghanistraat.' Eerder had de groepering burgers al gewaarschuwd op 30 juni niet te dicht bij het presidentieel paleis in de buurt te komen.

Het bleek te gaan om zelfgefabriceerde explosieven, liet het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken weten. De doden vielen bij de tweede en de derde bom, bij de eerste bom raakten volgens het ministerie een aantal straatvegers gewond. Een vierde bom zou wel succesvol onschadelijk zijn gemaakt.

Maandag 30 juni was het precies een jaar geleden dat tienduizenden de straat op gingen om te protesteren tegen het toen pas nauwelijks een jaar oude presidentschap van Morsi en de Moslimbroederschap. Op drie juli werd Morsi afgezet door het leger, waarop voormalig legerleider al-Sisi de macht naar zich toetrok. In mei werd hij met 97 procent van de stemmen tot president gekozen, tijdens verkiezingen waarvan het democratische gehalte sterk wordt betwijfeld.

Sinds hij aan de macht is, liet al-Sisi duizenden leden van de Moslimbroederschap gevangenzetten, inclusief Morsi zelf. Sommigen werden ter dood veroordeeld. Sinds een paar maanden heeft al-Sisi zijn arrestatiegolf uitgebreid naar seculiere en liberale activisten - vooral diegenen die een leidende rol speelden in de opstand op het Tahrirplein tegen het regime van premier Hosni Mubarak in 2011, de omwenteling die drie jaar van politieke wanorde in Egypte bleek in te luiden.

Al eerder deze maand kondigde de Moslimbroederschap en daaraan gelieerde organisaties aan dat ze 30 juni en 3 juli aan zouden grijpen om te protesteren tegen het in hun ogen onrechtmatige regime van al-Sisi. '3 juli zal een dag zijn van woede, zal het begin zijn van het einde, of de dag van woede die de weg plaveit voor een beslissende fase', luidde het statement van een organisatie die zich De Nationale Alliantie voor de Verdediging van Legitimiteit noemt. Ze roepen op tot protestmarsen naar 35 moskeeën in Caïro.

Eerdere pogingen van Morsi-aanhangers om te protesteren tegen het regime van al-Sisi werden door politie en leger hardhandig de kop ingedrukt. Ook nu werd het Tahrirplein afgegrendeld. Al-Sisi heeft de rechten om te protesteren in Egypte aan banden gelegd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden