Bommen bij Monaco aan de Maas (2)

De politie in Rotterdam ontvangt op 6 augustus dreigmails...

Peter de Greef

Laten we beginnen met het Wetboek van Strafrecht, artikel 285:

1. Bedreiging met openlijk geweld met verenigde krachten tegen personenof goederen, [] met enig misdrijf waardoor de algemene veiligheid vanpersonen of goederen in gevaar wordt gebracht, [] wordt gestraft metgevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierdecategorie (11.250 euro).

2. Indien deze bedreiging schriftelijk ...] geschiedt, wordt ze gestraftmet gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierdecategorie.

3. Bedreiging met een terroristisch misdrijf wordt gestraft metgevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfdecategorie (45 duizend euro).

Het is 6 augustus 2005, een maand na de terroristische aanslagen inLonden en een dag voor het autosportspektakel Monaco aan de Maas. Bij depolitie van Rotterdam komen twee e-mails binnen: 'Op zondag 7 augustus zaler 3 explosiven af gaan. rond 14.00 verspreit over een parkoer, als de dagvan zondag niet doorgaat dan zal er een ander evenement de klos zijn. pakgeen metro naar de stad of bus. weet dat dat gevaarlijk is. denk goed nanaar wat je doet. wij moslims houden van bloed. allah is groot allah ismachtig.' En e-mail 2: 'Rotterdam 7 augustus 3 explosiven onder trubinemareniersweg blaak coolsingel 14.00 14.07 14.15 alah is groot alah ismachtig.'

De e-mails blijken verzonden via de account van een vrouw die eenrelatie heeft met een onberekenbare, vuurgevaarlijke crimineel. Justitieneemt de zaak hoog op. Er worden drie personen gearresteerd. Speciale teamskammen het parcours van Monaco aan de Maas uit op zoek naar explosieven.Er worden immers honderdduizenden bezoekers verwacht.

Een dag na (het verder rustig verlopen) Monaco aan de Maas meldt de23-jarige buurman van de vrouw zich bij de politie. Hij bekent bij debuurvrouw achter de computer te hebben gezeten en de dreigmails te hebbenverstuurd. Door hem zijn drie onschuldige personen door arrestatieteams 'snachts van hun bed gelicht en waren politie en justitie in de opperstestaat van paraatheid.

Welke straf zou u de buurman geven?

1. 2 jaar

2. 4 jaar

3. 6 jaar

4. anders, nl:

De buurman blijkt een lange lijst aan veroordelingen te hebben die albeginnen bij de kinderrechter, met werkstraffen, maanden jeugddetentie eneen voorwaardelijke plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (een soortjeugd-tbs). Als volwassene is hij daarna onder meer veroordeeld voordiefstallen en overtredingen van de opiumwet, tot achtereenvolgens: 3maanden, 22 weken en 36 maanden cel (waarvan 12 voorwaardelijk), en 60 uuren 240 uur taakstraf.

Welke straf zou u de buurman nu geven?

De buurman blijkt een christen te zijn, geen moslim. Maakt dat voor uverschil in de strafmaat?

Bij het bepalen van de straf laten rechters altijd de persoonlijkeomstandigheden meewegen. De buurman heeft een moeilijke jeugd gehad. Sindszijn vierde woont hij in internaten. Hij kwam al vroeg in beeld bij dejeugdhulpverlening en heeft meer tijd binnen de muren doorgebracht danerbuiten. Hij heeft ADHD, lijdt aan het borderline-syndroom en zijnverstandelijke vermogens zijn beperkt. Hij zal altijd een lastige jongenblijven, omdat hij eerst doet en dan pas denkt. Maar het laatste jaar gaathet goed met hem. Hij woont samen met een leuke vriendin, is sinds kortvader en werkt hard via uitzendbureaus. Omdat hij geen auto heeft, staathij iedere nacht om 03.00 uur op om 1,5 uur naar zijn werk te fietsen. Hijheeft inmiddels aan alle betrokkenen spijt betuigd.

Welke straf zou u hem nu geven?

(De rechtbank in Rotterdam doet vanmiddag uitspraak.)

Peter de Greef

De namen in deze rubriek zijn om privacyreden gefingeerd

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden