Bomhoff moet van bonden snel inbinden

Ambtenaren, vakbonden en politici dreigen met actie als minister Bomhoff van Volksgezondheid nog meer topambtenaren ontslaat. Op het departement en in de Tweede Kamer is veel onrust en wantrouwen ontstaan, ondanks de toezegging van Bomhoff dat hij niet nog meer ambtenaren zal wegsturen....

Bomhoff zegde vorige week directeur-generaal Peter van Lieshout de wacht aan. De onrust die hierover ontstond, werd nog groter door een artikel in Het Financieele Dagblad van afgelopen vrijdag. LPF-leider Mat Herben zei daarin dat Bomhoff en de LPF oorspronkelijk nog twee andere topambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hadden 'getarget' voor ontslag.

Bomhoff distantieerde zich direct van deze uitspraak, in een spoedvergadering met alle directeuren van het departement. Die belegde hij op aanraden van de hoogste ambtenaar, secretaris-generaal Roel Bekker. Herben ontkende dezelfde dag tijdens het debat over de regeringsverklaring dat hij de uitspraak had gedaan.

Balkenende ontweek in dat debat vragen van de Kamer over de kwestie, en bleef volhouden dat er van een voorgenomen ontslag nooit sprake is geweest. Van Lieshout wordt overgeplaatst naar het ministerie van Sociale Zaken.

Bomhoff beloofde de ambtenarentop vrijdag in de spoedzitting dat hij niet nog meer mensen zou wegsturen. Maar de directeuren waren niet overtuigd door zijn verhaal, zegt een betrokkene. De ondernemingsraad van het ministerie heeft inmiddels een boze brief geschreven naar Bomhoff. Nog meer ontslagen zullen zij niet accepteren.

In de Tweede Kamer is het vertrouwen in de minister allerminst hersteld. VVD-leider Zalm waarschuwde Bomhoff afgelopen weekeinde via het Radio 1 Journaal: 'Dit leent zich niet voor herhaling.' Bomhoff maakte met deze affaire een 'slechte start' bij zijn ambtenaren, zei Zalm.

De ambtenarenbonden CNV-Publieke Zaak en Abvakabo staan klaar om bij de eerstvolgende misstap van de minister in actie te komen. 'De handelwijze van Bomhoff is een bedreiging voor alle ambtenaren en leidt tot een angstcultuur', zegt Edith Snoey van Abvakabo FNV. CNV'er Dammis de Geus: 'Het imago van ambtenaren is beschadigd'.

Abvakabo wil zo snel mogelijk een gesprek met minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Die is als hoofd van de Algemene Bestuursdienst hoofdverantwoordelijk voor alle topambtenaren. Ook het CNV wil bij zijn begroting in september Remkes over de kwestie aan de tand voelen.

Bomhoff was zich er van bewust dat het snelle ontslag zoveel onrust zou opleveren, melden ingewijden. 'Hij liet het zich gewoon niet uit zijn hoofd praten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden