Bomers wekt boosheid dekens met benoeming behoudende pastoor

Bisschop Bomers heeft zich de woede op de hals gehaald van de dekens van zijn bisdom. Zij vormen het middenkader van de r.k....

HENK MULLER

Van onze verslaggever

Henk Müller

AMSTERDAM

Officieel is Pallu benoemd tot 'administrator', een tijdelijke pastoor. Maar de dekens vrezen dat Pallu veel langer in functie zal blijven.

L. Timmermans, deken van Haarlem: 'Wij zijn het absoluut oneens met deze benoeming. We hebben dat de bisschop schriftelijk en mondeling laten weten. Na 33 vergaderingen heeft Bomers zijn handtekening onder het personeelsplan van het bisdom gezet. Deze benoeming laat zien dat hij zijn eigen afspraken niet nakomt. Pallu's komst doorkruist alle afspraken.'

Door middel van een benoeming tot administrator kan de bisschop alle gebruikelijke kerkrechtelijke procedures omzeilen. Timmermans weigerde alle medewerking aan de installatie van de nieuwe pastoor. Maar door de 'administrator-constructie' kan Bomers dat in zijn eentje doen.

Bomers zal bovendien dr A. Bodar benoemen tot administrator van de parochie Christus' Geboorte in Amsterdam. Bodar heeft dat bevestigd. Hij moest eerder De Krijtberg in de Amsterdamse binnenstad verlaten, omdat de jezuïeten van deze parochie vonden dat zijn kerkvisie niet met de hunne strookte.

De omstreden kunsthistoricus en priester Bodar: 'Ik heb mgr Bomers wel gevraagd om me kapelaan te maken en geen administrator, want als kapelaan kan ik me meer aan schrijven wijden en als pastoor ben ik te gebonden. Maar ik weet niet of de bisschop daarin toestemt.'

Met de komst van Pallu is de eerste benoeming een feit van geestelijken die lid zijn van de zogeheten neo-catechumenale beweging. Deze uiterst behoudende r.k.-stroming heeft 22 studenten, veelal uit Italië en Spanje, in het seminarie van Nieuwe Niedorp ondergebracht. De dekens vrezen dat Bomers deze lijn zal doorzetten. De bisschop kwam in opspraak toen bekend werd dat hij dit seminarie buiten zijn directe staf om had opgericht.

Bomers liet merken de voorkeur te geven aan deze door de onlangs overleden multimiljonair Piet Derksen gesteunde opleiding boven de officiële bisdom-opleiding in Amsterdam, die inmiddels is gesloten. Maar na overleg met zijn collega-bisschoppen verklaarde hij dat hij het seminarie niet als een officiële opleiding voor het bisdom beschouwt en dat hij er verder niets mee te maken heeft.

Inmiddels is duidelijk dat Bomers daar anders over denkt. Hoewel vrijwel geen enkele bisschop nog aan zijn eigen priesteropleiding doceert, geeft Bomers zelf les in Nieuwe Niedorp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden